ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova este marcată Ziua mondială a donatorului de sânge

10:31 | 14.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Ziua mondială a donatorului de sânge este marcată astăzi în Republica Moldova prin organizarea mai multor evenimente sociale. Totodată, campanii de donare a sângelui sunt desfăşurate până la ora 15.00 în Grădina Publică din capitală, la Cahul şi Bălţi, informează MOLDPRES.

Scopul acestor acțiuni este de a sensibiliza societatea privind importanța donării de sânge voluntare, neremunerate și sistematice. Acțiunile au drept scop formarea unor parteneriate durabile cu autoritățile publice locale, organizațiile neguvernamentale și reprezentanți ai comunității în susținerea efortului de promovare a donării de sânge.

Președintele Parlamentului Andrian Candu, în cadrul ședinței de ieri a Biroului permanent, a făcut apel către deputați și funcționari ai Secretariatului Legislativului de a se alătura, în mod solidar, campaniei de donare de sânge. ”Vă invit să luați parte la actul generos de donare de sânge, pentru a oferi speranță de viață celor care au nevoie de ajutor, precum și pentru a încuraja oamenii să doneze sânge, prin exemplul politicienilor”, a declarat speakerul. Or, mai mulţi deputaţi şi funcţionari din cadrul Aparatului Legislativului s-au raliat oficialului şi în dimineaţa zilei au donat sânge.

Potrivit datelor Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, în Republica Moldova necesităţile hemotransfuzionale sunt acoperite integral, fiind colectate anual de la circa 80 mii de donări ce oferă asistenţa pentru circa 130 mii de bolnavi. Totodată, 80 la sută din donări sunt asigurate de donatorii voluntari. Astfel, ministerul de resort îşi propune drept obiectiv să sporească anual, cu cel puţin cinci la sută, numărul donărilor voluntare. Comparativ cu anii precedenţi, numărul donărilor de sânge voluntare s-a majorat de trei ori.

Prima Zi mondială a donatorului de sânge a fost marcată în 2004 la Johannesburg (Africa de Sud), iar decizia marcării Zilei mondiale a donatorului de sânge s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la care statele membre şi-au declarat în unanimitate angajamentul şi sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18005035

img18005035

img18005035

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!