ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Suedia va finanţa un studiu cu privire la impactul construcţiilor de pe râul Nistru

12:57 | 12.09.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 12 sep. /MOLDPRES/. Un proiect în cadrul căruia vor fi elaborate studii privind impactul construcţiilor hidroenergetice de pe râul Nistru a fost lansat ieri de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) și Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Proiectul are un buget de circa 550 de mii de dolari,  finanțat de Guvernul Suediei, transmite MOLDPRES.

Studiul urmează să fie elaborat până la finele anului 2019 și va oferi autorităților din Republica Moldova date actualizate, bazate pe probe, despre impactul de mediu și socio-economic al construcțiilor hidroenergetice.

Proiectul prevede, de asemenea, elaborarea unei noi metodologii de evaluare a eventualelor prejudicii asupra ecosistemelor acvatice, care urmează a fi aprobată de Guvernul Moldovei. Experții vor instrui autoritățile pentru a utiliza această metodologie.

Totodată, societatea civilă va fi informată pentru a spori gradul de conștientizare de către populaţie a subiectului securității resurselor acvatice. Organizațiile neguvernamentale  vor fi încurajate să participe la managementul bazinului râului Nistru.

Astfel, proiectul va contribui la consolidarea capacităților de negociere ale  Comisiei privind utilizarea stabilă şi protecția fluviului Nistru, din care fac parte reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale şi locale, instituțiilor științifice şi non-guvernamentale de mediu.

Comisia a fost creată în baza Acordului dintre Republica Moldova și Ucraina privind colaborarea în domeniul protecţiei mediului şi dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, care a fost semnat la Roma, în anul 2012.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img18008092

img18008092

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!