ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova au fost lansate două modele noi de cluster

12:01 | 12.09.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 12 sep. /MOLDPRES/. La Soroca și Cahul vor activa două modele noi de cluster, care vor impulsiona dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM) în regiuni. Mai exact, acestea vor oferi posibilitatea asocierii companiilor din industria creativă și textilă, ceea ce va favoriza dezvoltarea proiectelor comune, informează MOLDPRES.

Prezentă la evenimentul de lansare, secretarul general de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulia Costin, a menționat că multiplicarea clusterelor în regiuni va contribui la accelerarea proceselor economice bazate pe inovații și va susține dezvoltarea ramurilor prioritare ale economiei naționale, care au un potențial de a genera valoare adăugată înaltă: industria electronică, cea de echipamente, industria textilă și inovativă. Totodată, astfel va fi stimulată atragerea de investiții străine și transfer tehnologic, apariția de noi activități antreprenoriale și accesul la noi piețe de desfacere, a punctat Iulia Costin.

„Crearea clusterelor din industriile-cheie cu potențial mare de creștere – industria textilă și industria creativă din Soroca și Cahul va da un nou impuls pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în regiuni”, a subliniat directorul general interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Petru Gurgurov.

Lansarea celor două clustere a fost realizată de către ODIMM, prin intermediul Instrumentului de Asistență Tehnică și Schimb de Informații al Uniunii Europene (TAIEX).

Ministerul Economiei și Infrastructurii a precizat, într-un comunicat de presă, că experiența internațională demonstrează că asocierea întreprinderilor producătoare, a furnizorilor și a instituțiilor de stat și private, ce activează într-un anumit sector (crearea de rețele de tip cluster), sporesc performanța tehnologică și productivitatea, contribuind la competitivitatea companiilor, extinderea pieței și creșterea vizibilității. Studiile arată că 70% dintre clusterele din întreaga lume au o poziție competitivă puternică sau foarte puternică pe piață, iar 60% dintre acestea se caracterizează printr-un nivel ridicat de inovare.

Clusterele sunt concentrări geografice de instituții și companii interconectate, dintr-un anumit domeniu. 

(Reporter N. Sandu, editor M. Jantovan)

img18008093

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!