ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Drumurile din țară sunt pregătite în proporție de 95% pentru perioada de iarnă

09:28 | 09.11.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 9 nov. /MOLDPRES/. Drumurile din țară sunt pregătite în proporție de 95 la sută pentru perioada de iarnă, iar mașinile și utilajele pentru deszăpezire și distribuire a materialului antiderapant sunt echipate tehnic în proporție de 75 la sută. Anunțul a fost făcut astăzi pentru agenţie de către şeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), Sergiu Căpăţină, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, drumurile din țară au fost reabilitate, iar autovehiculele specializate sunt supuse lucrărilor de întreținere sistematică pentru a corespunde normelor tehnice.

„Pe porțiunile de drum periculoase au fost create movile din nisip, astfel încât șoferii să poată să le utilizeze în caz de necesitate. În acest an, la lucrările de deszăpezire și distribuire a materialului antiderapant vor fi gata să intervină peste 480 de mașini și utilaje. Totodată, la executarea lucrărilor vor fi antrenați peste 1200 de drumari”, a spus Căpăţină.

Șeful de la ASD a specificat că, în prezent, întreprinderea dispune de 20 mii de tone de material antiderapant, rămas din anul precedent. „Materialul este format din sare și nisip, proporția de amestec ale acestora se decide în funcție de condițiile meteo de afară. Sarea este adusă de peste hotarele țării, iar nisipul din carierele naționale. Materialul antiderapant urmează a fi depozitat până la finele lunii noiembrie curent. Conform estimărilor, pentru perioada de iarnă, vom avea nevoie de o cantitate de aproximativ 60 mii de tone de material antiderapant. Procurarea acestuia se face din banii alocați din Fondul rutier. În prezent, nu folosim soluție antiderapantă lichidă”, a afirmat Sergiu Căpăţină.

Primăriei capitalei anunță, la rândul său, că serviciile municipale de întreținere a drumurilor sunt pregătite pentru a face față ninsorilor.

Conform datelor, tehnica specializată de deszăpezire este pregătită în proporție de 90 la sută, iar antiderapantul din stocurile Regiei „Exdrupo” – 1500 m³, este suficient pentru intervenții pe străzi pentru primele două săptămâni de condiții nefavorabile. Restul necesarului de sare a fost achiziționat și este în drum spre Chișinău. De asemenea, în caz de necesitate, municipalitatea, va contracta agenți economici cu utilaje specializate pentru lucrările de deszăpezire.

Contactat de agenție, șeful Centrului prognoze meteorologice din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca, a subliniat că, în următoarele zile vremea va fi stabilă. „Pe teritoriul țării, ziua, se vor înregistra temperaturi pozitive de până la +15 grade Celsius, iar noaptea, în unele regiuni ale țării, termometrele vor indica temperaturi negative de până la -4 grade Celsius. Pentru data de 12 sunt prognozate precipitații, însă acestea vor cădea ziua sub formă de ploi, întrucât temperatura aerului va avea o valoare pozitivă”, a menționat Roșca

Conform datelor Administraţiei de Stat a Drumurilor, anul trecut drumarii au împrăștiat pe traseele din țară circa 65 mii de tone de material antiderapant.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18010034

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!