ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Expert: Chișinăul este motorul de creștere a pieței imobiliare în R. Moldova

13:02 | 16.05.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Chișinăul este motorul de creștere a pieței imobiliare din Republica Moldova, în condițiile în care piața apartamentelor este concentrată în proporție de 75 la sută în capitală, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, informează MOLDPRES.

Expertul susține că, după căderea continuă urmare a crizei din 2008, piața imobiliară este în creștere, iar tendința se va menține în continuare. În anul 2018 au fost înregistrate 20 400 de apartamente vândute, ceea ce este un record pentru Republica Moldova, în condițiile în care numărul este cu 5000 mai mare comparativ cu ultimii cinci ani. Deja în primul trimestru al anului 2019 au fost înregistrate 21 mii de apartamente vândute în valoare anuală.

Veaceslav Ioniță mai apreciază că un fenomen nou care nu a mai existat în Republica Moldova este vânzarea caselor individuale. În primul trimestru al anului 2019 au fost vândute 6 500 de case, comparativ cu 7 – 8 mii pe parcursul unui an întreg în perioadele precedente. În jumătate din raioane, numărul de case individuale vândute în primul trimestru 2019 a fost mai mare decât pe întregul an 2018, iar în câteva raioane vânzările au fost de șapte ori mai mari decât în anii trecuți.

Fenomenul se explică prin faptul că „o parte dintre cei care vând casele vin în Chișinău, altă parte sunt moldovenii care s-au stabilit în străinătate și au decis să vândă locuințele și a treia explicație este că o parte dintre cei care au accesat credite imobiliare au decis să-și rezolve problema locuinței în afara Chișinăului”.

”Banii care au impulsionat tranzacțiile pe piața imobiliară vin din sistemul bancar. În primul trimestru al anului 2019, volumul creditelor din industria construcțiilor s-a ridicat la 5,2 miliarde de lei, o creștere cu 500 milioane de lei, doar într-un singur trimestru. Cea mai mare pondere în total  împrumuturi acordate o au persoanele fizice”, constată economistul.

El afirmă că „impulsionarea creditelor imobiliare este generată de creșterea veniturilor populației. În primul trimestrul al anului 2019, salariul mediu anual a depășit echivalentul a 4040 euro. Nivelul de 3 000 euro a fost depășit în trimestrul doi din 2017. Creșterea a avut loc pe fundalul aprecierii monedei naționale și creșterii nominale a salariului în lei”.

În același timp, după ce marja pe care creditorii o pot aplica pentru creditele garantate de stat a fost redusă de la 3 la 2 la sută în Programul „Prima Casă” și au fost operate și alte modificări, cererea pentru creditele imobiliare va crește. Ministerul Finanțelor anunța la sfârșitul lunii aprilie că până la acea dată, la Programul guvernamental „Prima Casă” au aplicat 2100 de tineri și familii tinere, care au primit credite pentru procurarea locuințelor în valoare de peste un miliard de lei.

img19003726

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!