ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai mulţi tineri din ţară au organizat un flash mob împotriva corupţiei în educaţie

11:08 | 21.09.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 21 sep. /MOLDPRES/. Sistemul educaţional trebuie să crească o generaţie liberă de corupţie, iar elevii, studenţii şi părinţii ar trebui să renunţe definitiv la plăţile informale, mită sau favoritism. Acesta este unul dintre mesajele pe care le-au transmis voluntarii anticorupţie în cadrul unui flash mob de promovare a integrităţii în educaţie, organizat vineri, 20 septembrie, la Chişinău, transmite MOLDPRES.

Voluntarii au purtat pancarte pe care aveau imprimate mesaje anticorupţie: „În noul an de studii – fără corupţie!”, „Şcoala trebuie să crească o generaţie liberă de corupţie!”, „Fără corupţie în şcoli şi universităţi!”,  „Fii liber, spune NU corupției” etc.

Tinerii au informat cetăţenii despre ce este corupţia, care sunt pedepsele pentru darea şi luarea de mită, unde pot apela în cazul în care li se cere mită etc. Totodată, participanţii la acţiune au distribuit elevilor şi studenţilor pliante informative cu titlul „Corupţia pe înţelesul tuturor”.

Unul dintre participanţii la flash mob, Eduard Groza, student la colegiul „Vasile Lupu” din Orhei, a afirmat că prin această activitate şi-a propus să contribuie la diminuarea dimensiunii fenomenului corupţiei. Tânărul i-a îndemnat pe studenţi şi elevi să se bazeze doar pe metode oneste atunci când vor să obţină note mari la teste sau examene. „Este important ca fiecare dintre noi să devină un exemplu pentru ceilalţi, să se bazeze în exclusivitate pe muncă şi cunoştinţele pe care le acumulează în procesul de studii. Ne dorim, de asemenea, ca în universităţi şi licee să se vorbească mai mult despre prevenirea corupţiei. Doar aşa putem educa o generaţie integră”, a spus Eduard Groza.

Activitatea a avut loc cu sprijinul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare  (PNUD) în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie.

Potrivit Olgăi Crivoliubic, manager de proiect PNUD, tinerilor le revine un rol important în prevenirea corupţiei. „Voluntarii anticorupţie pot transmite informaţia de la egal la egal, iar asta este una dintre cele mai eficiente căi de informare. Pe parcursul anului curent, PNUD a sprijinit mai multe activităţi de informare a tinerilor despre fenomenul corupţiei şi promovare a integrităţii şi astfel de acţiuni vor fi organizate şi pe viitor”, a relevat Olga Crivoliubic.

La rândul său, Ion Pruteanu, şef de direcţie la Centrul Naţional Anticorupţie, a menţionat că CNA a creat o celulă de intervenţie care examinează cazurile de colectare a plăţilor informale în sistemul educațional şi doar în prima săptămână a anului curent de studii au fost înregistrate 22 de sesizări de la părinţi.

Grupul de voluntari anticorupţie a fost format în luna aprilie de Centrul Naţional Anticorupţie. Susţinuţi de PNUD, 20 de tineri au participat la mai multe activităţi de promovare a integrităţii în educaţie prin care şi-au propus să combată taxele neformale, favoritismul, copiatul - practici care generează corupţia în învăţământ. Flash-mobul de promovare a integrităţii în educaţie va fi organizat în săptămânile care urmează şi în alte oraşe ale ţării, inclusiv Orhei şi Bălţi.  

img19007456

img19007456

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!