ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Ion Chicu a prezidat ședința Guvernului

16:36 | 15.01.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 15 ian. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a prezidat astăzi ședința Cabinetului de miniștri. În debut, premierul a vorbit despre plecarea în neființă a artistului Ștefan Petrache și a rugat colegii să țină un minut de reculegere, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Șeful Executivului a continuat cu informarea despre instrumentul de monitorizare a implementării Planului de Acțiuni al Guvernului și a precizat că în curând acesta va fi plasat pe pagina web. Ion Chicu a menționat că a avut o discuție cu Procurorul General al R. Moldova, în cadrul căreia a fost confirmată intenția de a informa periodic societatea despre evoluția cazurilor de rezonanță în justiție.

Premierul a solicitat ministrului Afacerilor Interne informații despre situația criminogenă în țară și problema accidentelor rutiere. Pavel Voicu a informat prim-ministrul că procuratura administrează cazul omorului de la Costești, iar MAI va evalua promptitudinea și corectitudinea acțiunilor Poliției. În context, premierul a solicitat să fie evaluată în special eficiența factorilor de conducere a Poliției.

Prim-ministrul a solicitat Ministerelor Afacerilor Interne și de Finanțe să prezinte până pe 15 februarie propuneri menite să consolideze institutul polițiștilor de sector. „Polițistul de sector este persoana care trebuie să cunoască cel mai bine localitatea și locuitorii. Activitatea eficientă a polițistului de sector contribuie la prevenirea crimelor și la descoperirea rapidă a celor produse. Vom oferi tot ce trebuie polițiștilor de sector, ca să își îndeplinească mai eficient misiunea”, a menționat șeful Executivului.

Premierul Chicu s-a interesat despre progresul pe dimensiunea licitațiilor pentru construcția drumurilor. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a comunicat că din 17 loturi destinate pentru licitare internațională deja sunt publicate 5.

„Toate achizițiile sunt publicate pe platforma informațională M-Tender și asigurăm transparența maximă. Informăm ambasadele acreditate în R. Moldova despre aceste licitații și solicităm suportul lor în informarea companiilor interesate să participe”, a menționat ministrul Usatîi.

Premierul a cerut MEI să contacteze direct companiile mari regionale pentru a le informa despre intențiile Guvernului de la Chișinău de a contracta servicii de construcție a drumurilor, precizând că lucrările trebuie să înceapă imediat cum va fi posibil.

Șeful Executivului a anunțat că pe 22 ianuarie se va desfășura o ședință cu toți primarii din țară, în cadrul căreia autoritățile locale vor fi informate despre proiectele inițiate de Guvern atât în construcția drumurilor, cât și a rețelelor de apeducte și canalizare, precum și lichidarea gunoiștilor neautorizate.

În cadrul ședinței de Guvern a fost aprobat proiectul de lege care prevede instituirea Consiliului Național pentru problemele veteranilor de război și Regulamentul de activitate a acestuia. Președinția Consiliului va fi preluată de către Ministerul Apărării care, prin organele administrativ-militare, administrează procesele de perfectare a actelor veteranilor de război. Acesta urmează să creeze premisele necesare dezvoltării și consolidării capacităților Consiliului pentru desfășurarea unei activități eficiente.

Tot astăzi a fost decisă dizolvarea Centrului de Implementare a Reformelor. 

img20000324

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!