ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Monitorul Oficial va publica decizia de semnare a Acordului moldo-nipon privind un împrumut pentru sectorul agricol

12:43 | 26.03.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 26 mar. /MOLDPRES/. Executivul de la Chişinău a aprobat semnarea Acordului de împrumut dintre Guvernul Republicii Moldova şi Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) pentru realizarea Proiectului „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol”. Decizia respective va fi publicată în Monitorul Oficial din 27 martie, transmite MOLDPRES.

Conform Acordului, Guvernul nipon va oferi, prin intermediul JICA, un credit preferențial Guvernului Republicii Moldova, în valoare de aproximativ 18,7 milioane de dolari. Aceste mijloace vor fi folosite pentru implementarea programului de modernizare a mașinilor și a echipamentului agricol (proiectul „MAME”) din ţara noastră.

Pentru semnarea documentului a fost  împuternicit Vasile Bumacov, ambasadorul Republicii Moldova în Japonia.

În prezent, între R. Moldova și Japonia sunt semnate aproximativ 40 de documente de cooperare, majoritatea referindu-se la acordarea asistenței financiare şi tehnice ţării noastre. Totodată, Japonia este una dintre principalele surse de investiții în industria auto din Moldova. În ţară și-au deschis fabrici de cablaje două companii japoneze mari, „Sumitomo” și „Fujikura”, care au devenit rezidenți ai zonelor economice libere. În ultimii câţiva ani, „Sumitomo” a investit 30 milioane de euro în deschiderea unei fabrici cu 2,5 mii de locuri de muncă, iar „Fujikura” a investit 20 de milioane de euro și a deschis aproximativ două mii de locuri de muncă.

De asemenea, în prezent sunt examinate posibilitățile de aplicare a unui nou program de susținere a agricultorilor – ”Post-2KR”, de extindere continuă a investițiilor companiilor nipone în Moldova, de realizare a noi proiecte în sfera socială. 

Sursa: www.monitorul.md

img20002683

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!