ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Cristina Lesnic a avut o întâlnire cu noua reprezentantă de țară a UN Women Moldova

16:23 | 16.09.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut astăzi o întâlnire cu noua reprezentantă de țară a UN Women Moldova, Dominika Stojanoska, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Cristina Lesnic a felicitat-o pe noua reprezentantă UN Women pentru preluarea mandatului în luna august a.c., aceasta fiind o primă întrevedere între viceprim-ministră și reprezentanta organizației internaționale.

Cele două oficialități au discutat despre realizarea Programului național pentru implementarea Rezoluției Consiliului de Securitate ONU 1325 privind femeile, pacea și securitatea pentru anii 2018-2021. Au fost trecute în revistă ultimele acțiuni, planificate pentru anul viitor și subliniată oportunitatea elaborării unui nou program național de implementare, precum și a extinderii colaborării între cele două instituții și la alte domenii. Biroul Politici de Reintegrare este autoritatea națională responsabilă pentru implementarea Rezoluției ONU 1325 în Moldova.

Cristina Lesnic a menționat că pe durata întregului său mandat UN Women a fost un partener privilegiat, cu care are o experiență frumoasă de conlucrare atât la elaborarea planului, cât și la implementarea acestuia, exprimându-și gratitudinea pentru bunele contacte între staff-ul UN Women, Biroul Politici de Reintegrare și autoritățile naționale în vederea implementării Rezoluției ONU și agendei de securitate și pace. Anul 2020 marchează 20 ani de la adoptarea Rezoluției ONU 1325 și este dedicat obținerii unor progrese tangibile pe domenii concrete.

Totodată, viceprim-ministrul pentru Reintegrare a reiterat că pandemia este un test dur de capacitate pentru mai multe state și autorități, iar sprijinul oferit de UN Women pentru peste 1313 de beneficiari direcți și 34 beneficiari indirecți, în valoare de peste 525 mii de lei este o contribuție esențială. Donațiile din ambele loturi au fost oferite pentru diferite grupuri de persoane ce locuiesc în regiunea transnistreană și în Zona de Securitate, iar o parte din familiile beneficiare au fost selectate în comun de UN Women și Biroul Politici de Reintegrare.

Un alt subiect abordat în cadrul discuției a vizat elaborarea Mecanismului de prevenire, identificare, înregistrare, raportare și examinare a cazurilor de discriminare, hărțuire sexuală și violență pe bază de gen în cadrul Ministerului Apărării, care a fost aprobat la 7 iulie 2020. Cristina Lesnic a menționat că la data de 15 septembrie, la nivelul Guvernului, a avut loc ședința Consiliului Național pentru Drepturile Omului, unde la fel a fost pusă în discuție dimensiunea de gen.

img20007399

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!