ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Raul Castro se retrage din fruntea Partidului Comunist cubanez

08:56 | 17.04.2021 Categorie: Externe

Havana, 17 apr. /MOLDPRES/. Prim-secretarul Partidului comunist cubanez, Raul Castro, a lansat vineri un apel la un "dialog respectuos" între Cuba şi Statele Unite, în ultimul său discurs major în fruntea partidului unic, notează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

"Confirm, la acest congres al partidului, dorinţa de a stabili un dialog respectuos, o nouă formă de relaţii cu Statele Unite fără a pretinde că, pentru a realiza acest lucru, Cuba renunţă la principiile revoluţiei şi socialismului", a declarat el .

Revoluţionarul în vârstă de 89 de ani a vorbit la congresul Partidului Comunist, care s-a deschis vineri pentru patru zile şi marchează retragerea sa pentru a face loc unei noi generaţii.

Relaţiile dintre Cuba şi Statele Unite, după o relaxare istorică, dar efemeră între 2014 şi 2016, au fost din nou tensionate sub administraţia Donald Trump, care a întărit sever embargoul în vigoare din 1962.

La rândul său, Joe Biden, care promisese în campanie să revină asupra unor sancţiuni, nu a spus niciun cuvânt despre insulă de la învestirea sa.

"Obiectivul acestor măsuri este extinderea asediului economic" asupra Cubei, "cu scopul declarat de a sugruma ţara şi de a provoca o explozie socială", a denunţat Raul Castro, acuzând acest "război economic", potrivit imaginilor transmise la televiziunea de stat.

Îmbrăcat în uniformă militară, Raul Castro a fost primit cu ovaţii la sosirea sa la congres, la finalul căruia trebuie să îi cedeze, luni, postul de prim-secretar al partidului preşedintelui Miguel Diaz-Canel, un civil de 60 de ani.

Spre deosebire de ediţiile anterioare, nicio imagine nu a fost difuzată vineri dimineaţă la televizor, doar câteva fotografii şi înregistrări video fiind partajate în număr redus de media de stat prin intermediul reţelelor sociale, înainte ca jurnalul televizat să difuzeze fragmente.

Reuniunea istorică s-a deschis la exact 60 de ani de când Fidel Castro a proclamat caracterul socialist al revoluţiei cubaneze, acum "ireversibilă" după adoptarea unei noi Constituţii în 2019.

"În ceea ce mă priveşte, sarcina mea se încheie, cu satisfacţia de a-mi fi îndeplinit rolul şi cu încredere în viitorul patriei", a spus Raul Castro.

Dar "să nu se îndoiască nimeni: atâta timp cât voi trăi, voi fi gata să apăr patria, revoluţia şi socialismul", a subliniat el, în aplauzele celor aproximativ 300 de delegaţi ai partidului veniţi din întreaga ţară şi reuniţi la Palatul Convenţiilor de la Havana.

Miguel Diaz-Canel, care l-a înlocuit în funcţia de preşedinte al ţării în 2018, va fi primul civil care va conduce şi partidul, în care rândul căruia şi-a desfăşurat întreaga carieră.

Este "congresul continuităţii", a reamintit el pe Twitter, subliniind astfel că liniile directoare ale puterii din Cuba, una din ultimele cinci ţări comuniste din lume, nu se vor schimba.

"Partidul constituie garanţia unităţii naţionale", a declarat José Ramon Machado Ventura, 90 de ani, numărul doi al partidului, deschizând congresul "cu convingerea că vom continua să fim fideli moştenirii martirilor noştri şi exemplului lui Fidel şi Raul".

foto: nbcnews.com

img21002879

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!