ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au început lucrările de instalare a contoarelor inteligente pentru energia electrică

20:35 | 22.03.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. „Premier Energy Distribution” SA a început lucrările de instalare a contoarelor inteligente la locurile de consum a energiei electrice stabilite în cadrul proiectului pilot lansat de Guvernul Republicii Moldova în conformitate cu Planul național de digitalizare a sectorului energiei cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD Moldova). La prima etapă vor fi instalate 3 mii de contoare, transmite MOLDPRES. 

Lucrările de instalare a contoarelor inteligente se desfășoară în prezent în orașul Chișinău și în șase localități din suburbia capitalei. În total, în aria sa de activitate, operatorul de distribuție va instala pe parcursul anului curent 20 de mii de contoare inteligente în peste 100 de localități din centrul și sudul țării selectate conform criteriilor de studiu de ordin tehnic, economic și sociologic.

”Odată cu aplicarea tarifelor diferențiate, aceste contoare vor asigura evidența energiei electrice consumate diferențiat pe intervale orare. Pentru operatorii sistemului de distribuție a energiei electrice, aceste contoare oferă informații cu caracter tehnic, ce vor permite o mai bună monitorizare a fluxurilor de energie, identificarea pierderilor comerciale, îmbunătățirea calității serviciilor de distribuție prestate, reducerea unor costuri operaționale cu impact asupra tarifelor de distribuție a energiei electrice”, a afirmat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Proiectul pilot a fost lansat de Ministerul Energiei în 2023 și prevede instalarea în total a 35 de mii de contoare inteligente pentru consumatorii casnici și noncasnici din întreaga țară.

img24002068

img24002068

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!