ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lingvista Maria Cosniceanu îşi sărbătoreşte cea de-a 80-a aniversare

11:01 | 04.02.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 feb. /MOLDPRES/. Cunoscuta lingvistă Maria Cosniceanu, doctor în filologie, specialistă în onomastică a împlinit 80 de ani, informează MOLDPRES.

Maria Cosniceanu s-a născut pe 4 februarie 1935 în satul Temeleuţi, judeţul Soroca. După absolvirea Universităţii de Stat din Moldova, timp de un an a lucrat la Şcoala medie din Costeşti, Hînceşti. În 1958, este angajată la Institutul de Limbă şi Literatură al Filialei Moldoveneşti a Academiei de Ştiinţe a URSS (actualmente - Institutul de Filologie al AŞM) şi a parcurs mai multe trepte ale ierarhiei ştiinţifice, pînă la cea de cercetător ştiinţific coordonator.

În anii 1964-1967, sub conducerea academicianului Nicolae Corlăteanu şi-a făcut doctorantura la AŞM şi în 1971 a susţinut teza de doctor în filologie, consacrată studierii antroponimiei naţionale.

Editorial, debutează în 1964 cu lucrarea „Nume de persoană” (în colaborare cu Anatol Eremia) - primul îndreptar antroponimic din R. Moldova, reeditat în 1968 şi în 1974. În 1973, apare lucrarea monografică „Studiu asupra numelor de persoană”, urmată de două cărţi de popularizare a antroponimiei ca domeniu al ştiinţei şi ca patrimoniu naţional.

Odată cu proclamarea limbii romane ca limbă de stat şi revenirea la grafia latină, Maria Cosniceanu a întocmit şi editat „Dicţionarul cu prenume şi nume de familie” - o lucrare de căpătîi, care, într-un singur deceniu, a cunoscut trei ediţii (1991, 1993 şi 1999). 

Solicitată de MOLDPRES, Maria Cosniceanu a afirmat că îşi va sărbători ziua de naştere în sînul familiei. „Mă bucur că recent am cîştigat concursul de cercetător încă pentru patru ani la Institutul de Filologie al AŞM. Am multe proiecte de cercetare, pe care sper să reuşesc să le realizez”, a mai spus Maria Cosniceanu.

În 2000, Maria Cosniceanu a fost distinsă cu Medalia „Meritul Civic” şi în 2010 - cu Medalia AŞM „Dimitrie Cantemir” şi Diploma de gradul I a Guvernului Republicii Moldova.

 

img15000726

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!