ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Veterani ai Forțelor Armate au condamnat participarea unui diplomat rus la parada din 2 septembrie de la Tiraspol

13:13 | 15.09.2015 Categorie: Politică

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. Un grup de veterani ai Forţelor Armate şi ai organelor de drept, participanţi la războiul pentru apărarea independenţei R. Moldova, au condamnat “acţiunile neprieteneşti ale ataşatului militar al Federaţiei Ruse la Chişinău”, comunică MOLDPRES.

Alexandru Gorgan, colonel în rezervă, fost viceministru al Apărării şi secretar al Consiliului Suprem de Securitate (1995-1997), a dat citire astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, unei declaraţii în care se arată că “liderii secesionişti, avînd indicaţia şi susţinerea Moscovei, continuă procesul de deznaţionalizare a populaţiei băştinaşe, ignorînd tot ce face parte din patrimoniul nostru naţional, inclusiv dreptul copiilor de a studia limba maternă”.

“Tot aici se înscriu şi acţiunile ataşatului militar al Federaţiei Ruse de la Chişinău care a ignorat recomandarea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova către misiunile diplomatice acreditate în ţara noastră de a nu participa la manifestările organizate la Tiraspol pe 2 septembrie curent cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la crearea aşa-numitei republici moldoveneşti nistrene”, se spune în declaraţie.

În legătură cu aceasta, veteranii Forţelor Armate şi ai organelor de drept şi-au exprimat dezacordul cu “acest act neprietenesc din partea oficialului rus” și au declarat că „susțin integral poziția Ministerelor Apărării și Afacerilor Externe și Integrării Europene”. Totodată, veteranii au precizat că „susțin pe deplin decizia exprimată de ministrul Apărării Anatol Șalaru de a întrerupe relațiile de colaborare cu atașatul militar rus”. Aceştia au cerut ca “Federaţia Rusă să nu se implice în treburile interne ale statului nostru şi să-şi onoreze angajamentele faţă de hotărîrile organismelor internaţionale referitor la retragerea de pe teritoriul R. Moldova a unităţilor militare dislocate în stînga Nistrului”.

Declaraţia a fost semnată de general maior de poliţie Victor Catan, ex-ministru al Afacerilor Interne, generalul de brigadă Nicolae Petrica, ex-şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, general de brigadă Vasile Grosu, coloneii Alexandru Gorgan, Anatolie Cociug, Leonid Carasiov, Vasile Juravschi, Valeriu Dimitraş.

(Reporter  L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img15006082

img15006082

img15006082

img15006082

img15006082

img15006082

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!