ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie consacrată artistului plastic român Paul Gherasim a fost vernisată la Chişinău

16:46 | 16.01.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 ian. /MOLDPRES/. O expoziţie de pictură românească contemporană cu genericul „Cu gîndul la Paul…”,  dedicată regretatului artist plastic român Paul Gherasim, a fost vernisată astăzi la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român la Chişinău, Galeria Romană din Bucureşti şi instituţia gazdă.

În cadrul expoziției sînt prezentate două lucrări semnate de maestrul Paul Gherasim și 60 de lucrări realizate de prietenii săi, 30 de artiști care l-au prețuit pe Paul Gherasim și care au fost apreciați de el: Constantin Flondor, Horea Paștina, Ion Grigorescu, Christian Paraschiv, Matei Lăzărescu, Mihai Sârbulescu, Valentin Scărlătescu, Diet Sayler, Gheorghe Iacob, Viorica, Tudor Zbârnea, Dan Mohanu ş.a.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a menţionat că aceasta este prima expoziţie din acest an. „Este o expoziţie cu o ţinută calmă, cu gîndul la Paul Gherasim, cel care cultiva un mod de smerenie în contextul abordărilor estetice în pictură, cu nişte lucrări care aduc aminte de religiozitate. Sper ca acest discurs colectiv să îmbogăţească gîndirea artistică şi la Chişinău”, a subliniat Tudor Zbârnea.

Paul Gherasim s-a născut la 25 iunie 1925, la Botești, județul Suceava. A studiat desenul cu pictorul Nicolae Dărăscu, iar pictura cu Jean Alexandru Steriade, la Academia de Arte Frumoase din București (1943-1947). În anul 1985, are inițiativa înființării grupului "Prolog", cu un program de asumare a conceptului de "ordine divină" care fertilizează natura. Din acest grup fac parte artiști de primă mărime, precum Constantin Flondor, Ion Grigorescu, Horea Paștina etc.

În lucrările sale, artistul simplifică imaginea pînă la esență: "Logosul", "Octogonul", "Bolta", "Însemnarea", compoziții cu Iisus spiritualizat, purtat pe brațe într-o lumină gri-albăstruie sînt doar cîteva dintre temele studiate îndelung, în cultul zugravilor de biserici. Artistul s-a stins din viaţă în august 2016, la vîrsta de 91 de ani.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 26 februarie.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17000333

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!