ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 90 de ani de la naşterea scriitorului Ion Constantin Ciobanu

12:13 | 27.10.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. Prozatorul şi publicistul Ion Constantin Ciobanu, laureat al Premiului de Stat, deţinător al "Ordinului Republicii", fost președinte al Sovietului Suprem din RSS Moldovenească (1986-1990), preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova în anii 1961-1965 şi 1986-1990, ar fi împlinit astăzi 90 de ani, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a organizat la Teleneşti, împreună cu Muzeul de Istorie şi Etnografie din localitate, vernisajul unei expoziţii şi un medalion literar, consacrate regretatului scriitor.

La eveniment au participat directorul Muzeului Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu”, Vasile Malaneţchi, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Teleneşti, Elena Iliescu, scriitorii Vladimir Beşleagă, Ion Ciocanu, Mihail Niceainicu (Maikl Babele), Gheorghe Doni, istoricul Ion Negrei, jurnalistul Petru Rotaru, muzeograful Mihail Matei ş.a.

Ion Constantin Ciobanu s-a născut la 27 octombrie 1927 în satul Budăi, raionul Teleneşti. A absolvit şcoala pedagogică din Orhei, iar în 1959 – Cursurile Superioare de Literatură de pe lângă Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova. A fost profesor de şcoală sătească, ziarist, redactor-şef la Editura „Şcoala Sovietică”, secretar şi Preşedinte al Comitetului de  conducere al Uniunii Scriitorilor din Moldova, preşedinte al Sovietului Suprem al RSSM (1961-1965, 1986-1990), preşedinte al Comitetului republican pentru Premiile de Stat în domeniul literaturii şi artei.

A debutat cu dilogia "Codrii" (1954, 1957), care este o povestire epică a evenimentelor istorice prin care a trecut Moldova în anii '30-'50. Au urmat romanele "Podurile" (1966), "Cucoara" (1975) şi "Podgorenii" (1982), care formează împreună o trilogie asupra vieţii satului moldovenesc pe parcursul a cinci decenii. În 1970, pentru romanul "Podurile" i-a fost acordat Premiul de Stat al RSSM. Pe baza acestui roman, a fost turnat în anul 1973 filmul omonim.

Ion C. Ciobanu a mai editat volumul de schiţe şi nuvele „Întâlnire cu eroul” (1962), cărţile de publicistică: „Evocări” (1964), „Tăria slovei măiestrite” (1971) şi „Modelări artistice” (1986), precum și articole, schițe, medalioane, în care abordează diverse probleme concrete ale vieții satului și orașului sau probleme economice și sociale ale timpului ("Pâinea cea de toate zilele", "Să vorbim despre drumuri" ș.a.). În 1988, Ion Constantin a fost cel care a obţinut aprobarea din partea primului secretar al CC al PC al RSSM, Simion Grossu, pentru publicarea în revista „Nistru” a articolului „Veşmântul fiinţei noastre” al lui Valentin Mândâcanu, care aborda problema revenirii la alfabetul latin.

În 1984 i s-a conferit titlul „Scriitorul al poporului” şi în 1996 – „Ordinul Republicii”. Ion Constantin Ciobanu s-a stins din viaţă la 19 ianuarie 2001.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!