ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pictorul Andrei Mudrea a vernisat o expoziţie de artă modernă în atelierul său de creaţie

18:20 | 13.11.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 nov. /MOLDPRES/. O expoziţie de artă modernă a vernisat artistul plastic Andrei Mudrea în atelierul său de creaţie din centrul Chişinăului, în care a adunat lucrări create de el pe parcursul a trei decenii. Astfel, pictorul a transformat cele câteva camere şi ograda casei sale într-un adevărat muzeu, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde peste 200 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă-obiect.

„Este o expoziţie la care am visat demult – să stea lumea în rând după frumuseţe, nu după salam ieftin. Am adunat aici mai multe lucrări, la care am muncit o viaţă întreagă. Mai bine de 30 de ani am fost artist liber. Am muncit nu pentru bani, ci pentru frumuseţe – tocmai de aceea am deschis această expoziţie-muzeu, ca s-o poată vedea o lume întreagă. Iar aici vine lume de peste lume - de la copii la maturi, de la chişinăuieni, la turişti străini. De hramul oraşului am avut într-o singură zi atâţia oaspeţi, cât n-a văzut alții o lună întreagă. Lumea vine ca să-şi încarce sufletul de lumină”, a menţionat Andrei Mudrea.

Expoziţia se deschide în curte, cu o lucrare intitulată „Amintirile lui Diogene”, filozoful grec fiind surprins cu o lampă, pe care pictorul a găsit-o la gunoi. „Diogene caută cu lampa ziua în amiaza mare oameni cu suflet mare. Mesajul e destul de sugestiv şi de actual astăzi, când peste tot se simte o criză de omenie. Tot aici am lucrarea „Paleta de aur” – omagiu profesorului meu Mihail Grecu, care a deschis porţile pentru mai multe generaţii de artişti plastici, de azi şi de mâine”, a mai remarcat pictorul.

Maria Paciurin, studentă la Milano, Italia, originară din Cimişlia, una dintre vizitatoarele atelierului, a afirmat că a aflat despre această expoziţie de pe reţelele de socializare. „E un adevărat templu al artei aici. În lucrările confecţionate din lemn şi metal vedem armonia dintre om şi natură. Este ceva deosebit, ce nu am văzut în altă parte”, a subliniat Maria Paciurin.

Andrei Mudrea s-a născut la 29 aprilie 1954 în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei. Din 1969 până în 1973, studiază la Școala de Arte Plastice „I. Repin”, actualmente Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău. Din 1975 lucrează și studiază pictura în atelierul lui Mihai Grecu. Începând cu anul 1975 și până în 1985, este profesor la Școala de Arte Plastice pentru copii din orașul Orhei. În 1978 debutează cu tablourile „Mama” și „Casa părintească” (tehnică mixtă, alb pe alb), iar din anul 1978 și până în prezent participă la toate expozițiile organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din R. Moldova. A fost distins cu Premiul Tineretului şi cu titlul onorific Maestru în Artă, precum şi cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17008898

img17008898

img17008898

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!