ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău a obţinut Marele Premiu la un Festival din România

16:59 | 20.11.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău a obţinut Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Dramaturgie Contemporană de la Braşov, organizat de Teatrul "Sică Alexandrescu", ediţia a XXVIII-a, care s-a desfăşurat în perioada 10-19 noiembrie. Premiul a fost decernat pentru spectacolul "În ochii tăi fermecători" după Gib Mihăescu în regia lui Alexandru Vasilachi, care a fost recunoscut drept cel mai bun spectacol, informează MOLDPRES.

Juriul a fost compus din renumiţi oameni de teatru din România: regizorul Alexa Visarion, criticul Ion Cocora şi actorul Mircea Rusu.

Potrivit organizatorilor, competiţia a fost acerbă, la Festival participând zece spectacole de marcă din Franţa, Ungaria, Marea Britanie şi alte ţări. Au mai evoluat: Teatrul Mic din Bucureşti cu spectacolul „Karamazovii”, Teatrul Griviţa 53 din capitala României cu reprezentaţia „Crăciun la palat”, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti cu piesa „Băiatul din Brooklyn”, Atelierul Theater Studio din Marea Britanie cu spectacolul „Şi cu violoncelul ce facem?” şi Csokonai Szinhaz, Debrecen, Ungaria cu piesa ”Az Ajto”. Teatrul „Sică Alexandrescu” a prezentat o piesă proprie - „Prins în plasă”. În competiţie s-au mai înscris Teatrul Odeon, Bucureşti, cu „Trei generaţii” şi Celestins Theatre de Lyon din Franţa, cu spectacolul „Tableau d’une execution”.

„La această ediţie, am avut invitaţi din toată Europa, spectacole deosebite, nume mari în teatru şi cinematografie. Ţinta Festivalului este unitatea în diversitate”, a menţionat Dan Cogălniceanu, managerul Teatrului “Sică Alexandrescu” din Braşov, scena gazdă a festivalului.

Solicitat de MOLDPRES, directorul adjunct al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, Ghenadie Gâlcă, a menţionat că directorul general, Petru Hadârcă, este în drum spre casă cu premiul acordat în România. „Suntem bucuroşi de succesul pe care l-am avut la Braşov”, a mai spus Ghenadie Gâlcă.

Premiera spectacolului „În ochii tăi fermecători” a avut loc pe 21 decembrie 2016. În spectacol este antrenată aproape întreaga trupă. În rolul central apare Silvia Luca (Eva), rusoaica ce vroia să treacă Nistrul, fiind aşteptată de mai mulţi bărbaţi, iar în rolul lui Anghel, soţul ei, aruncătorul de cuţite – Ion Mocanu. Petru Hadârcă joacă rolul unui soţ gelos.

Anterior, directorul general al instituţiei, Petru Hadârcă, şi-a exprimat satisfacţia că opera lui Gib Mihăescu a fost readusă în actualitate. „Căutând prin arhive, am descoperit că în anii `20, el a fost membru al consiliului artistic al Teatrului Naţional din Chişinău. Sunt aproape sigur că în unele momente din spectacol se regăsesc şi personaje din viaţa teatrală de atunci”, a accentuat Petru Hadârcă.

Gib Mihăescu s-a născut la 23 aprilie 1894, la Drăgăşani, România. A fost un prozator, romancier și un dramaturg român interbelic. A fost decorat pentru acte de bravură în timpul Primului Război Mondial. S-a stins din viaţă în octombrie 1935 la Bucureşti.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17009087

img17009087

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!