ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artista Emerită Vera Mereuţă şi-a lansat cartea „Arta vorbirii scenice”

17:14 | 15.12.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. O carte intitulată „Arta vorbirii scenice”  a profesorului universitar Vera Mereuţă,  Artistă  Emerită, a fost lansată astăzi la Biblioteca Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din capitală, informează MOLDPRES.

Volumul cuprinde 168 de pagini şi este un manual pentru domeniul Arta  teatrală, fiind constituit din două părţi: Tehnica vorbirii (aparatul de vorbire, respiraţia, articularea, emisia şi dicţiunea) şi Arta vorbirii scenice (logica vorbirii scenice,  recitarea versurilor,  monologul, naraţiunea,  comunicarea scenică şi vorbirea scenică).

În alocuţiunea sa, directorul bibliotecii, Rodica Avasiloaie a menţionat că această carte este foarte aşteptată, deoarece  sunt puţine  manuale în acest domeniu şi este scrisă de un specialist de forţă, iar jurnalista Vera Nastasiu a subliniat că „Arta vorbirii scenice” trebuie să devină o carte de căpătâi pentru cei care vor să fie excelenţi în comunicare publică.  „Un profesor te învaţă,  iar un maestru te  dezvoltă şi te modelează. Vera Mereuţă este şi un profesor minunat, şi un adevărat maestru”, a remarcat Vera Nastasiu.

În context, profesorul universitar Gheorghe Petraru, Artist al Poporului a afirmat că  această carte este necesară în fiecare casă pentru toţi, iar  fosta crainică Mariana Bahnaru i-a mulţumit Verei Mereuţă pentru faptul că i-a cultivat dragostea faţă de cuvânt.

În cadrul evenimentului,  studenţii Lilia Chiperi, Cătălin Lungu, Cristian Golovca, Maria Anton şi Constantin Ipate au prezentat un recital de versuri,  compozitorul şi interpretul Viorel Burlacu – un recital muzical, iar un grup de grup de studenţi a interpretat mai multe colinde.   

Vera Mereuţă s-a născut pe 27 noiembrie 1937 în oraşul Grigoriopol. A  absolvit Şcoala nr. 1 din Grigoriopol (1955) şi Şcoala Superioară de Teatru „Boris Şciukin”  de pe lângă Teatrul „Vahtangov” din Moscova (1960). A fost actriţă la Teatrul „Luceafărul” din Chişinău (1960-1964),  crainic la Radio Moldova (1964-1999). Concomitent,  a colaborat cu Televiziunea în cadrul unor emisiuni literare şi pentru copii, cu Studioul „Moldova-Film”, unde a dublat în română mai multe filme artistice şi documentare.  Din 1984 este profesor universitar la Catedra Arta actorului de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău. 

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17009798

img17009798

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!