ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Experţi de la Rosselhoznadzor vor inspecta depozitele frigorifice din Moldova în care sunt păstrate fructele

13:34 | 16.12.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. O delegaţie a Serviciului Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară a Rusiei Rosselhoznadzor va sosi pe 18 decembrie în Republica Moldova pentru a inspecta depozitele frigorifice în care sunt păstrate fructele în vederea extinderii listei companiilor autorizate să exporte pe piața rusă, informează MOLDPRES.

Experții vor veni la Chișinău la invitația Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) pentru a se documenta asupra „tehnologiilor de producere şi de păstrare a produselor de origine vegetală destinate exportului”.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi, a declarat că speră ca după vizita delegației Rosselhoznadzor să fie extinsă lista companiilor autorizate să exporte fructe pe piața rusă. ANSA a insistat pe parcursul anului ca Rosselhoznadzor să examineze cererile de export a producţiei vegetale în Federaţia Rusă, cereri recepţionate de la 264 de potenţiali exportatori de fructe din Moldova.

Ultima vizită în Republica Moldova, experţii de la Rosselhoznadzor au avut-o în 2016, când au fost inspectate pepinierele de pomi fructiferi şi de butași de viţă de vie.

Potrivit Biroului Național de Statistică, exporturile de legume și fructe din Republica Moldova au crescut cu 36,7 la sută, în zece luni ale anului 2017 față de perioada similară a anului precedent. Potrivit statisticilor oficiale, confirmate de ANSA, în ianuarie-iulie pe piața CSI au fost exportate 107 mii tone de fructe. Pe de altă parte, după luna august Serviciului Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară a Rusiei a interzis intrarea pe piața rusă a 197,6 tone de prune și mere. În toate cele opt cazuri de interdicție, Rosselhoznadzor a anunțat că a fost depistată molia orientală „Grapholitha molesta Busck”. 

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17009814

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!