ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova va fi creat Registrul Naţional al poluanţilor

12:29 | 05.01.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 5 ian. /MOLDPRES/. Din acest an, în R. Moldova va fi implementat Registrul Naţional al emisiilor şi transferului de poluanţi. Documentul este conceput sub forma unei baze de date electronice ce va fi accesibilă publicului și va conține date cu privire la poluanții emiși sau transferați, dintr-o varietate de surse, care pot avea un efect potențial dăunător asupra mediului, transmite MOLDPRES.

Potrivit Svetlanei Bolocan, șef al Direcției  politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, crearea acestui Registru va facilita elaborarea rapoartelor naționale în cadrul tratatelor multilaterale de mediu, la care Republica Moldova este parte.

"Prin prezentarea publică a informațiilor privind emisiile poluante ne propunem să sporim conștientizarea principalelor surse de amenințare pentru sănătate și mediu și să îndemnăm societatea să ia parte la procesul decizional legat de astfel de amenințări”, a precizat Svetlana Bolocan.

Totodată, crearea Registrului Național de poluanți va obliga agenții economici să elaboreze rapoarte anuale privind emisiile și transferurile de poluanți, ceea ce va oferi un stimulent pentru reducerea nivelului de poluare și pentru promovarea sistemelor de producție ecologice și a unor comunități și ecosisteme mai sănătoase.

Crearea Registrului Național este realizată cu suportul unui proiect internaţional de specialitate, implementat de către Oficiul Prevenirea Poluării Mediului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului de comun acord cu Institutul de Treninguri şi Cercetări al ONU, finanțat de Fondul Global de Mediu.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18000080

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!