ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Sănătăţii a emis recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor de gripă

14:16 | 11.01.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 11 ian. /MOLDPRES/. Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale a emis astăzi o serie de recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor de gripă, după ce în capitală a fost înregistrat primul deces din acest an provocat de virusul gripal A(H1N1), comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor MSMPS, în prezent, în ţară situația epidemiologică prin gripă este sub gradul epidemic, fiind confirmate patru cazuri de infecţii gripale.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor, conducerea Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale recomandă cetăţenilor să nu recurgă la remedii de autotratament şi să se adreseze la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. Să evite contactului bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat şi obezitate.

De asemenea, medicii îndeamnă populaţia şi personalul medical să folosească măşti de protecţie când asistă și îngrijesc bolnavii. Printre recomandările medicilor se numără şi spălatul pe mâini cu apă şi săpun, acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului, evitarea locurilor aglomerate.

Solicitat de MOLDPRES şeful Centrului de Sănătate Publică Chișinău, Luminița Suveică, a menţionat că în ultima săptămână în capitală s-a înregistrat o creştere a numărului de infecţii respiratorii, fapt datorat în mare parte fluctuaţiilor de temperatură, dar şi revenirii copiilor în instituţiile şcolare după vacanţă. ”Recomand populaţiei să consume cât mai multe lichide, fructe şi legume şi să respecte măsurile de igienă personală”, a adăugat Suveică.

Astăzi autorităţile au anunţat că o femeie în vârstă de 42 de ani din capitală a decedat din cauza virusului gripal A(H1N1), la o zi după ce a fost internată în spital în stare gravă.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img18000182

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!