ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un grup de mame a prezentat un șir de revendicări instituțiilor statului privind deficiențele din sistemul medical

12:16 | 12.01.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 12 ian. /MOLDPRES/. Un grup de mame, care ar fi avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din Republica Moldova, a depus astăzi, la mai multe instituții ale statului, o declarație cu un șir de revendicări, transmite MOLDPRES.

La declarație au fost atașate istoriile a 98 de femei care au întâlnit deficiențe în sistemul medical în perioada sarcinii și cea a nașterii. Solicitările au fost depuse concomitent la Guvern, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Oficiul Avocatului Poporului și Centrul Național Anticorupție.

„Femeile continuă să ne trimită istoriile lor personale, care arată că în sistemul medical prenatal există abuzuri și alte probleme foarte grave. E bine că aceste femei au prins curaj să vorbească. Ele dezvăluie mai multe situații de înjosire, umilire, discriminare, corupție și malpraxis”, a spus cosemnatara declarației, Alina Andronache.

„Prin această declarație am cerut să fie efectuate controale în întreaga țară pentru a vedea pregătirea profesională a cadrelor medicale. La fel, ne-am expus că este foarte necesar ca în instituțiile medicale din țara noastră să existe consiliere psihologică. Urmează să primim un răspuns timp de 14 zile. Sper că va fi auzită vocea acestor femei, vor fi luate măsuri și situația în sistem se va schimba”, a menționat sursa citată.

Declarația a fost susținută și de 36 de ONG-uri. Aceasta a fost depusă după ce o tânără a acuzat recent medicii de la Institutul Mamei și Copilului de neglijenţă în serviciu şi a susţinut că, deşi i s-a indus medical naşterea, a fost lăsată să avorteze singură în veceul instituţiei, fiind ignorată de medici şi asistente.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18000217

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!