ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii au anunţat răcirea vremii

15:35 | 12.01.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 12 ian. /MOLDPRES/. Ger şi soare, fără precipitaţii, au prognozat meteorologii pentru următoarele zile, când creştinii ortodocşi de stil vechi vor sărbători Anul Nou şi pe Sfântul Vasile, transmite MOLDPRES.

Zicala “Pe iarnă n-o mănâncă lupul” vine să fie confirmată la mijloc de ianuarie, când Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunţă scăderi de temperaturi de până la minus 12 grade Celsius. Astfel, pe 13-14 ianuarie, la nord se aşteaptă plus 1 – minus 5 grade, ziua, şi minus 4 - minus 9 grade Celsius, noaptea. În regiunile de centru şi sud, valorile termice vor fi cu câteva grade mai apropiate de “plus”, dar şi în aceste zone frigul va fi resimţit.

Cel mai rece însă va fi la începutul săptămânii următoare, pentru că luni şi marţi termometrele vor indica cele mai scăzute, deocamdată, valori din iarna curentă, coborând în medie pe ţară până la 0-minus 5 grade, ziua, şi minus 7-12 grade Celsius, noaptea. Începând cu 17 ianuarie, vremea se va încălzi, fiind posibile şi precipitaţii sub formă de ninsoare şi lapoviţă.

În R. Moldova, temperatura medie a aerului pe parcursul iernii constituie în teritoriu între -1,2ºC şi -3,3ºC. Cea mai rece lună a iernii este ianuarie, când temperatura medie lunară constituie -3..-5ºC. Cea mai rece a fost iarna anilor 1953-1954, când temperatura medie a aerului a fost de -8..-9ºC, fiind cu 6-7ºC sub valorile normei. Сea mai caldă a fost iarna 2006-2007, când temperatura medie a aerului a constituit +1..+3ºC, depăşind norma cu 4-5ºC. Pe parcursul întregii perioade de observaţii instrumentale, cea mai joasă  temperatură a aerului în sezonul de iarnă s-a semnalat pe 20 ianuarie 1963 – -35,5ºC (s. Brătuşeni, r. Edineţ), iar cea mai ridicată – pe 26 februarie 1990 – +23,3ºC (Tiraspol). Instabilitatea regimului termic în sezonul de iarnă este una din cele mai specifice trăsături ale climei Republicii Moldova.

În ceea ce priveşte vremea de Sfântul Vasile, tradiţia populară are numeroase interpretări. Astfel, se consideră că cum e ziua de Anul Nou, aşa va fi tot anul: bun sau rău. De asemenea, credinţa populară spune că, dacă în ziua de Anul Nou e ger mare şi dacă pe zăpadă se văd multe steluţe, e semn că anul ce urmează va fi bun şi vor fi multe cununii.

Totodată, dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului. Se mai spune că, dacă noaptea de Anul Nou este “lină şi senină”, este un semn că noul an va fi unul bun.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18000227

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!