ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova este obligată să-și securizeze spațiul informațional, susţine Pavel Filip

12:20 | 25.01.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 25 ian. /MOLDPRES/. Premierul Pavel Filip a precizat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că regretă decizia deputaţilor ruşi de a condamna legea anti-propagandă adoptată la Chişinău şi a spus că documentul nu este unul împotriva Rusiei, ci vine să securizeze spaţiul informaţional din Republica Moldova, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Filip, declarația adoptată ieri de către Duma de Stat a Federaţiei Ruse, nu face bine relațiilor bilaterale.

„Vreau să scot în evidență că această lege anti-propagandă nu este o lege anti-Rusia, este o lege pro-R. Moldova. Este o lege prin care Republica Moldova este obligată să-și securizeze spațiul informațional”, a opinat premierul. 

El a specificat că nu mai este un secret că Federația Rusă intervine inclusiv prin canalele sale informaționale în suportul unor partide pro-ruse din Moldova şi a precizat că autorităţile de la Chişinău au fost tolerante şi nu au adoptat legi care interzic în totalitate posturile rusești, aşa cum au procedat alte ţări din regiune.

„Noi nu am făcut măsuri așa cum au făcut alte țări prin care au interzis în totalitate posturile rusești, noi am interzis doar emisiunile politice și analitice”, a adăugat Filip. 

Prim-ministrul s-a arătat nemulţumit de reportajele făcute recent de unele posturi rusești despre Republica Moldova. „Nu cred că v-a plăcut în ce lumină a fost arătată Moldova și nu cred că trebuie să fii un bun cunoscător pentru a vedea că lucrurile au fost denaturate și nu a fost o prezentare obiectivă, chiar pornind de la cifrele statistice, vorbind de exporturi. Eu m-am mirat să aflu că 80% din exporturi merg pe piața rusă. Eu cunosc că 65% din aceste exporturi merg pe piața UE”, a conchis Filip. 

Ieri, deputații din Duma de Stat a Federației Ruse au adoptat o declarație cu privire la inadmisibilitatea discriminării mass-media ruse în Republica Moldova. În text, legislatorii ruşi au invocat faptul că interdicția difuzării programelor analitice ruse pe teritoriul Republicii Moldova este o încălcare a normelor juridice internaționale în domeniul accesului liber la informații. De asemenea, deputații ruși califică astfel de acțiuni drept "un alt act anti-rus". Legislatorii ruşi au îndemnat Organizația Națiunilor Unite, Consiliul Europei și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa să dea o notă legii anti-propagandă, adoptată în R. Moldova, şi au cerut conducerii Rusiei să întreprindă o serie de măsuri în scopul găsirii altor căi și metode ca produsele jurnalistice ruse să ajungă în casele moldovenilor.

Tot ieri, un grup de deputați a înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova un proiect de Declarație, prin care condamnă atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova. Deputaţii de la Chişinău au anunţat că optează pentru un dialog constructiv cu autorităţile ruse, care să ducă la eliminarea blocajelor apărute și la reluarea activităților care privesc consolidarea și dezvoltarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și Federația Rusă.  Documentul urmează să fie supus votului la una dintre primele ședințe ale plenului legislativului din sesiunea de primăvară.

La finele anului trecut, Parlamentul de la Chişinău a adoptat un proiect de lege ce prevede modificarea Codului Audiovizualului. Documentul stabileşte că va fi permisă transmisia pe teritoriul Republicii Moldova doar a programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, document ce nu a fost ratificat de către Federația Rusă.

Legea a fost respinsă de două ori de către şeful statului Igor Dodon şi a fost promulgată la 10 ianuarie de președintele Parlamentului, Andrian Candu, după decizia Curţii Constituționale care a constatat că există circumstanțe care justifică interimatul funcției de șef al statului pentru promulgarea acesteia.

(Reporter A. Zara, editor  A. Răileanu)

img18000591

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!