ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a condamnat atacurile Rusiei asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică de la Chişinău

15:02 | 08.02.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Parlamentul Republicii Moldova a aprobat astăzi o Declarație prin care condamnă atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova. Documentul a fost votat de majoritatea deputaţilor prezenţi la şedinţă. Legislatorii din fracţiunile PSRM şi PCRM au boicotat şedinţa, comunică MOLDPRES.

Iniţiativa aparţine unui grup de deputaţi democraţi şi vine să condamne imixtiunea Federaţiei Ruse în treburile interne ale R. Moldova.

„Condamnăm declarațiile denigratoare ale Rusiei la adresa R. Moldova și a cetățenilor ei, blocajele impuse exportatorilor moldoveni, hărțuirea politică a oficialilor moldoveni, inclusiv a unor reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova. Aceasta reprezintă implicarea fățișă a politicului de la Moscova și chiar a unor instituții ruse în politica din țara noastră și indică o atitudine provocatoare și neprietenoasă în raport cu țara noastră”, se arată în textul declaraţiei. 

În acelaşi document, deputaţii îşi exprimă îngrijorarea față de „implicarea unor entități din Rusia în activitatea politică din Republica Moldova, prin patronarea unor partide de stânga și influențarea nedemocratică a votului pe care urmează să îl dea moldovenii”.

Totodată, deputaţii au făcut apel către înalții decidenți politici ai Federației Ruse să intervină pentru a stopa toate aceste abuzuri și campanii de denigrare a Republicii Moldova, stoparea oricărei forme de sprijinire a partidelor politice din țara noastră, menționând că finanțarea lor din surse externe este ilegală, la fel ca și susținerea lor prin alte modalități. 

Deputaţii socialiștii au criticat inițiativa PDM şi au părăsit şedinţa plenară.

La 24 ianuarie curent, Duma de Stat a Rusiei a adoptat o declaraţie cu privire la inadmisibilitatea discriminării mass-media ruse în Republica Moldova. Legislatorii ruşi au invocat faptul că interdicția difuzării programelor analitice ruse pe teritoriul Republicii Moldova este o încălcare a normelor juridice internaționale în domeniul accesului liber la informații. De asemenea, deputații ruși au calificat adoptarea la Chişinău a legii anti-propagandă drept "un alt act anti-rus".

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img18001016

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!