ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitoarea Nina Josu îşi sărbătoreşte ziua de naştere

11:12 | 17.02.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 feb. /MOLDPRES/. Poeta, publicista şi traducătoarea Nina Josu îşi sărbătoreşte astăzi cea de-a 65-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut la 17 februarie 1953  în satul Ţiganca, raionul Cahul. În 1971-1976 şi-a făcut studiile la Institutul de Literatură Universală „M. Gorki” din Moscova. Concomitent, a activat la Muzeul Republican de Literatură (astăzi Muzeul Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu”, 1971-1976). Ulterior s-a angajat la săptămânalul „Literatura şi Arta”, unde  activează până în prezent. În 1990-1991, a fost redactor la revista „Glasul Naţiunii”, prima publicaţie în grafie latină din perioada postbelică.

Nina Josu este preşedinte al Asociaţiei pentru Literatură şi Cultură Română „Astra – Onisifor Ghibu”. De asemenea, este lider al Forului Democrat al Românilor din R. Moldova.

Primele versuri le-a publicat în ziarul „Tinerimea Moldovei” (1970). În 1975 a debutat editorial cu cartea de versuri „La şezători”, urmată de alte volume de poezii: „Trecere în alb”, „Stare totală”, „Dorul”, „Steaua de dimineaţă”, „101 poeme”, „Peste margini” ş. a. Poeziile sale au fost traduse în mai multe limbi: italiană, franceză, lituaniană, cehă, bulgară, rusă şi ucraineană. A publicat versuri în mai multe reviste literare din R. Moldova şi România.

Nina Josu a fost distinsă cu Ordinul „Gloria Muncii”, cu premiul „Iancu Flondor” al Consiliului Naţional Român (Rădăuți, 1992) și cu premiul „Dimitrie Bolintineanu” (Târgu Jiu, 1994). În 2017, a fost decorată cu Medalia Jubiliară „70 de ani ai AȘM”.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18001289

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!