ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

AGERPRES a lansat la Chişinău documentarul “Marea Unire – România, la 100 de ani”

11:00 | 01.03.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Premiera documentarului jurnalistic “Marea Unire – România, la 100 de ani”, realizat de Agenţia Naţională de Presă a României AGERPRES, a avut loc ieri seară la Centrul Cultural „Odeon” din Chişinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada României în R. Moldova,  Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi Agenţia Informaţională de Stat „MOLDPRES”.

Potrivit organizatorilor, „Marea Unire - România, la 100 de ani”, documentarul video produs de AGERPRES, este o invitaţie la o călătorie emoţionantă şi captivantă, trăită şi nu doar povestită de oameni pentru care România înseamnă şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric.

În discursul său, directorul Agenţiei Naţionale de Presă a României, Alexandru Giboi, a menţionat că documentarul dedicat Centenarului Marii Uniri este un proiect foarte important. „Încercăm să aruncăm o privire în trecut, ca să ne dăm seama în ce direcţie mergem în viitor. Omul cu care am discutat pentru prima oară despre un film documentar despre Marea Unire este directorul AIS MOLDPRES, Vladimir Darie, care a jucat un rol determinant în realizarea acestui proiect”, a subliniat Alexandru Giboi.

La rândul său, directorul AIS MOLDPRES, Vladimir Darie, i-a felicitat pe colegii săi din Bucureşti pentru realizarea acestui documentar, care este „un demers jurnalistic cu impact puternic”.

Prezent la eveniment, Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniţă, a afirmat că documentarul “Marea Unire – România, la 100 de ani” este un film foarte emoţionant. „Acest film este o parte din proiectele pe care intenţionăm să le realizăm pe parcursul anului 2018”, a precizat oficialul.

Filmul „Marea Unire - România, la 100 de ani” are o durată de o oră şi 20 de minute şi este o producţie AGERPRES. Regia este semnată de Marilena Stănescu, Mihuț Nastasache şi Sergiu Olteanu

Tot aici a fost vernisată expoziţia „România. Evoluţie” şi albumul cu acelaşi titlu, realizate de AGERPRES.

Expoziția de fotografie cuprinde imagini de arhivă, care ilustrează cele mai importante momente surprinse de fotoreporterii AGERPRES: fotografii din Bucureștiul interbelic, fotografii ce i-au surprins pe membrii Casei Regale a României, pe Maria Tănase cântând pe front în fața soldaților (1942), pe Ion Țiriac în timpului meciului de Cupă Davis în 1972. De asemenea, expoziţia cuprinde şi cele mai bune imagini realizate în ultimii ani de către fotoreporterii AGERPRES.

Fondată în 1889, AGERPRES este Agenția Națională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informaţii echilibrate, cu caracter imparțial şi de a fi principala sursă de informare pentru cetătenii şi instituțiile din țară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre România, în exterior. Din 1921, agenția a avut o transmisie neîntreruptă de știri și informație. Printre serviciile AGERPRES se regăsesc: fluxurile de știri tematice, serviciile și arhiva de fotografie de presă, monitorizarea de presă, serviciile video și multimedia, cât şi fluxul documentare.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18001653

img18001653

img18001653

img18001653

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!