ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovagaz: Livrările de gaze nu vor fi perturbate după anunțul Gazprom privind ruperea relaţiilor contractuale cu Naftogaz

18:39 | 02.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. Societatea pe acțiuni Moldovagaz a difuzat un comunicat în care dă asigurări că livrările de gaze naturale către consumatorii din Republica Moldova nu vor fi perturbate și vor fi realizate în volume depline, conform contractului existent, în pofida anunțului concernului Gazprom privind ruperea relaţiilor contractuale cu Naftogaz din Ucraina, informează MOLDPRES.

Moldovagaz are semnat cu Gazprom contracte de furnizare şi tranzitare a gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova valabile până la finele anului 2019. În același timp, ”nu a parvenit nici o înștiințare din partea companiei Gazprom cu privire la o eventuală sistare a furnizării gazelor naturale către Republica Moldova sau careva schimbări în contractul existent”, mai menționează Moldovagaz.

Și Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) informează că Moldovagaz nu a primit sesizări din partea Gazprom cu privire la sistarea furnizării gazelor naturale către Republica Moldova și a tranzitului de gaze rusești în țările din regiunea balcanică și Turcia.

”Sistemul de aprovizionare cu gaze al Republicii Moldova și de tranzit prin culoarul transbalcanic funcționează în regim normal și sigur”, mai precizează Serviciul de informare al MEI.

Solicitat de MOLDPRES să comenteze situația creată, expertul economic, Victor Parlicov, a declarat că este vorba doar despre o intenție a concernului rus, care, chiar în cazul sistării gazului natural către Ucraina, este obligat să-și onoreze angajamentele contractuale față de alte țări, inclusiv Republica Moldova.   

De fapt, s-ar putea să se repete situația din ianuarie 2009, noiembrie 2013 și iunie 2014, când livrările de gaze spre Ucraina au fost sistate temporar, fie din cauza că nu s-a ajuns la un acord cu societatea ucraineană Naftogaz privind livrările de gaze, fie ca urmare a unor datorii restante pentru consumul de gaze, însă furnizarea de gaze spre Balcani a continuat. În timpul crizei de la mijlocul lunii iunie 2014 Gazprom a anunțat că va continua să livreze consumatorilor europeni întreaga cantitate de gaze naturale contractată și a cerut companiei ucrainene de stat Naftogaz să asigure tranzitul prin Ucraina.

Aproximativ 15 la sută din gazele naturale ale Europei vin din Federația Rusă, prin Ucraina.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat astăzi pentru agenția TASS că contractul dintre Gazprom și Naftogaz nu prevede rezilierea acestuia în mod unilateral.

Anterior, Alexei Miller, președintele consiliului de administrație al holdingului rus, a afirmat că Gazprom se vede nevoit să înceapă imediat procedura de reziliere a contractelor cu Naftogaz privind furnizarea și tranzitul de gaze în Arbitrajul de la Stockholm, după ce acesta, conducându-se de standarde duble, a aprobat o decizie asimetrică privind contractele privind furnizarea și tranzitarea de gaze prin Ucraina.

Curtea de Arbitraj de la Stockholm a luat o decizie în favoarea companiei ucrainene Naftogaz prin care a obligat Gazprom-ul să achite despăgubiri de 4,63 miliarde de dolari pentru că nu a respectat condițiile contractuale și livra anual mai puțin gaz prin conductele companiei ucrainene decât era stipulat în contract, dar și achita un preț prea mic pentru tranzitul gazelor prin conductele de pe teritoriul Ucrainei. 

Compania ucraineană a anunțat că, după ce a constatat reducerea cu 20-23 la sută a presiunii în conductele de transport a gazelor la intrarea în sistemul gazier din Ucraina în dimineața zilei de astăzi, a raportat misiunii de monitorizare a Comisiei Europene că acțiunile Gazprom în ultimele zile prezintă riscuri semnificative pentru a asigura transportul neîntrerupt de gaze pentru consumatorii europeni. 

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18001745

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!