ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Doi nou-născuţi cu maladii rare au fost operaţi de chirurgii de la Spitalul Republican ”T. Moșneaga”

10:07 | 13.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 13 mar. /MOLDPRES/. Doi nou-născuți diagnosticați cu arc aortic întrerupt și cu tumoră mediastinală, boli întâlnite rar în Republica Moldova au fost operaţi cu succes de specialiştii Spitalului Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”, comunică MOLDPRES.

Potrivit serviciului de presă al spitalului nominalizat, ambii micuţi au fost operaţi de o echipă de cardiochirurgi experimentaţi, intervenţiile fiind foarte dificile şi complexe.

„În astfel de cazuri, dacă copiii nu sunt operați în primele zile de viață, consecințele pot fi fatale”,  a specificat șefa Secției de terapie intensivă cardiochirurgicală pentru copii, Vera Dogotari.

Conform sursei citate, intervenţia la inimă a primului bebeluş de opt zile, a fost efectuată cu suport de inimă artificială. “Din fericire, operația a decurs cu succes chiar dacă recuperarea post operatorie a fost grea. Intervenția chirurgicală a fost efectuată cu suport de inimă artificială, adică timp de o oră a fost oprită inima bebelușului. Malformația a fost corectată totalmente”, a adăugat Dogotari.

Al doilea copil, un băieţel a suferit o intervenție chirurgicală la a doua zi după naștere. Potrivit chirurgului operator, Liviu Maniuc, acesta a avut tumoră mediastinală, care comprima inima și genera insuficiență cardiacă. Problema medicală a fost depistată postnatal. Cardiochirurgii au înlăturat tumora. Şi în cazul celui de al doilea micuţ perioada de recuperare a fost una dificilă.

După intervenţii, micuţii au fost transferați în Secţia chirurgia nou-născuți din cadrul Institutului Mamei și Copilului unde în prezent beneficiază de tratament.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18001977

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!