ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM va pune în circulație 12 monede comemorative și jubiliare din aur și argint

11:03 | 23.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei (BNM) va pune în circulație 12 monede comemorative și jubiliare, potrivit unei hotărâri, care a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Monedele vor fi puse în circulație din 27 martie.

Potrivit BNM, este vorba de seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din mun. Chișinău”, pe care va fi imprimat Mihail Kogălniceanu și Alexei Mateevici – monede realizate din aur și argint.

În cadrul seriei „Personalități” va fi imprimat Eugen Doga și Ion Vatamanu cu ocazia împlinii a 80 de ani de la naștere. Monedele vor fi din argint.

O altă serie este „Femei celebre” și este dedicată Mariei Drăgan - 70 de ani de la naștere. Moneda va fi din argint.

Încă o serie este cea a „Evenimentelor istorice”. Aceasta va fi dedicată marcării a 100 de ani de la înființarea Sfatului Țării (material argint) și 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (material – aur și argint).

La fel, va fi realizată Seria „Cartea Roşie a Republicii Moldova”, unde va fi imprimată garofița-triunghiulară. Moneda va fi realizată din argint.

Totodată, va fi lansată seria „Știință și inovare”, dedicată lui Vladimir Andrunachievici – 100 de ani de la naștere. Moneda va fi realizată din argint.

Comercializarea monedelor comemorative și jubiliare se va efectua prin intermediul BNM şi al băncilor licențiate. Băncile licențiate stabilesc independent prețul de vânzare ale acestora, însă taxa nu va depăși cu trei la sută prețul stabilit de BNM.

Monedele comemorative și jubiliare sunt acceptate ca mijloc de plată în economia națională, la valoarea lor nominală. Valoarea acestora va fi de 1000, 100 și 50 de lei.

Hotărârea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img18002340

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!