ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe trasee naționale urmează a fi patrulate pe parcursul nopții

20:48 | 23.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Mai multe trasee naționale urmează a fi patrulate pe parcursul nopții. Totodată, la solicitarea Prim-ministrului Pavel Filip, conducerea Armatei Naţionale va mobiliza efectivul din subordine şi tehnica specială din dotare pentru a participa la lucrările de deszăpezire şi deblocare pe drumurile din țară, transmite MOLDPRES.

Deciziile au fost luate în seara zilei de astăzi în cadrul unei ședințe a Comisiei pentru Situații Excepționale, care a fost convocată de Prim-ministrul Pavel Filip.

Conform hotărârilor, polițiștii, salvatorii și carabinierii vor patrula traseele Chișinău – Căușeni – Anenii Noi –Varnița, Chișinău – Leușeni, dar și Chișinău – Călărași – Ungheni. Totodată, au fost inițiate celule de criză în sudul și centru țării care gestionează acțiunile forțelor implicate.

Tehnica de tracțiune sporită din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) va fi gata să intervină pentru deblocarea și tractarea mijloacelor de transport. Potrivit datelor IGSU, pe parcursul zilei de azi, salvatorii și pompierii au intervenit în 16 situații de risc pentru deblocarea și tractarea mijloacelor de transport. Acțiunile au avut loc pe drumuri din raioanele Anenii Noi, Hâncești, Cantemir, Strășeni, Nisporeni, Ialoveni, Căușeni, Criuleni, Taraclia, Basarabeasca și UTA Găgăuzia.

La rândul său, Ministerul Apărării a anunțat că trei echipe de militari cu unităţi de tehnică KRAZ şi KAMAZ din cadrul Batalionului de Geniu „Codru” de la Negreşti, Străşeni, au intervenit pe traseul naţional M14 pentru a scoate din nămeţi câteva maşini de mare tonaj, blocate în regiunea localităţii Grebleşti. Astfel, până la ora 19.30 au fost deblocate şase TIR-uri şi şase persoane.

Conform Administrației de Stat a Drumurilor, circulaţia rutieră pe drumurile naţionale este asigurată în condiţii de iarnă, iar în prezent au loc lucrări de patrulare, deszăpezire şi combaterea lunecuşului. După necesitate, autocamioanele grele, care nu sunt dotate cu pneuri de iarnă, sunt stopate temporar de către inspectorii de patrulare şi staţionate pe acostamente.

În același timp, Primăria capitalei a anunțat că, pentru moment, toate străzile și căile de acces din municipiul Chișinău sunt practicabile, iar traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă. La momentul actual, se intervine la deszăpezirea străzilor şi se împrăştie material antiderapant cu 90 de utilaje. Pe parcursul zilei, au fost împrăştiate 470 tone de material antiderapant şi 33 tone de sare tehnică. Regia locativ-comunală acţionează la curăţarea trotuarelor, intrările în curţile blocurilor de locuinţe și în staţiile de aşteptare a transportului public. Concomitent, Întreprinderea Municipală „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi” a intervenit cu cinci unităţi de transport la curăţarea căilor de acces din parcuri şi de pe alei. Primarul general interimar Silvia Radu a solicitat mobilizare maximă, pentru a asigura deszăpezirea oraşului până în dimineaţa zilei de mâine. În mod prioritar, urmează a fi curăţate căile de acces către instituţiile publice, străzile pe unde circulă transportul public şi drumurile spre suburbii.

Aeroportul Internațional Chișinău a precizat că, actualmente, toată tehnica din dotarea companiei Avia Invest şi personalul acesteia activează neîntrerupt pentru deszăpezirea a 450 mii m2 din suprafaţa de mişcare a aeronavelor. Pe parcursul întregii zile s-a aplicat aproximativ 15 tone de reactivi lichizi şi 10 tone reactivi granulați, astfel încât aeronavele să decoleze şi să aterizeze în maximă siguranţă. Echipamentul tehnic este pregătit să intervină și pe timp de noapte, în condițiile în care ninsoarea va continua. În prezent, nu există anulări sau rețineri la decolarea sau aterizarea curselor.

Meteorologii au anunțat pentru ziua de astăzi Cod Galben de ninsori și polei, valabil în sudul țării. Ulterior, avertizarea a fost extinsă și pentru centrul țării. Pentru această noapte au fost prognozate până la -4 grade Celsius la sudul țării și până la -13 grade Celsius la nordul țării.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18002379

img18002379

img18002379

img18002379

img18002379

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!