ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat Serviciul 112

11:12 | 29.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 a fost lansat astăzi la Chișinău. Acesta intră în exploatare operaţională de astăzi, însă darea în exploatare industrială a Serviciului este stabilită pentru 30 iunie, relatează MOLDPRES.

La evenimentul de lansare a participat Prim-ministrul Pavel Filip. Oficialul a declarat că acest Serviciu ne aduce mai aproape de Uniunea Europeană. „Este un proiect frumos, inițiat încă în anul 2012. Este o inițiativă de suflet pentru mine. Implementarea acestuia a durat mai mulți ani, totuși lansăm Serviciul cu nouă luni înainte decât s-a preconizat. Prin intermediul acestuia, vom oferi cetățenilor servicii moderne la fel ca și în țările Uniunii Europene”, a spus Filip.

„Noul sistem va automatiza toate procesele prin intermediul unui soft de ultimă generație. Republica Moldova este a doua țară care folosește acest soft modern. Serviciul 112 va permite să gestionăm cazuri mult mai complexe pentru intervenții și va face posibil ca specialiștii să intervină mai rapid. Astfel, timpul de chestionare va fi redus de trei ori, de la 2 minute, la 40 de secunde. Avem o echipă bună și cu ajutorul Serviciului vor fi salvate vieți”, a afirmat Premierul.

Reprezentantul firmei suedeze Ericcson AB, cea care implementează proiectul, a specificat că „Serviciul reprezintă un deziderat foarte important, care stă în fruntea listei priorităților naționale și va spori siguranța cetățenilor”.

La rândul său, vicedirectorul  Serviciului 112, Constantin Gorincioi, a remarcat că „sistemul este eficient deoarece permite localizarea persoanei care a făcut apelul, prezintă numele acesteia și include alte informații importante. Apelul durează în jur de 30 de secunde”, a remarcat Gorincioi.

Autoritățile au anunțat că, în următoarea perioadă, va fi desfășurată o campanie de promovare a Serviciului în spitale, școli și comunitate.

Pe parcursul anului trecut, serviciile specializate au preluat 2,7 milioane de apeluri, cu circa 10% mai multe decât în anul 2016. După activarea numărului unic european pentru apelurile de urgență 112, numerele 901, 902 și 903 vor funcționa în paralel, până la sfârșitul lunii iunie, când toate apelurile vor fi redirecționate la 112.

Proiectul serviciului 112 a fost inițiat în mai 2012 de Premierul Pavel Filip în perioada în care era ministru al Tehnologiei Informației şi Comunicaţiilor.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!