ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Elevii din R. Moldova au prezentat un studiu privind condițiile de igienă și sanitație în școli

13:57 | 30.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. Elevii din instituțiile naționale de învățământ au semnalat mai multe probleme privind condițiile de igienă și sanitație în școli. Datele se conțin într-un studiu prezentat astăzi de către mai mulți adolescenți ce administrează Platforma Copiilor, transmite MOLDPRES.

La eveniment au participat reprezentanți ai Centrului Național de Sănătate Publică, ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, membrii mai multor ONG-uri, experți, directori de școli și elevi.

În cadrul studiului, au fost îndeplinite mai multe chestionare anonime, inclusiv pe rețelele de socializare. Totodată, au fost primite imagini realizate de copii în care apar blocurile sanitare.

În timpul cercetării au fost analizate patru compartimente: apa (potabilă și de igienă), toaletele, practicile de igienă și riscurile potențiale.

Potrivit rezultatelor, 43% dintre respondenți au declarat că au acces dificil la apa potabilă, deoarece aceasta nu există în instituțiile de învățământ, iar potolirea setei ar depinde de faptul dacă copilul are bani pentru a-și procura o sticlă cu apă sau își ia apă de acasă. Totodată, 15 la sută dintre copii au spus că au acces mediu, iar 27% au răspuns că accesul la apă potabilă este asigurat pe deplin. În acest sens, autorii studiului au recomandat instituțiilor de învățământ să aloce un buget aparte pentru apa potabilă și pentru cea menajeră.

La compartimentul toalete au fost analizate aspectele: accesul liber, dotare, distanță, întreținere, prezența săpunului și a hârtiei igienice. Astfel, 29% dintre copiii de la sate au zis că toaletele sunt afară, iar circa 70% dintre copiii din orașe au spus că veceul este în cadrul instituției de învățământ. La fel, doar 13% dintre blocurile sanitare sunt adaptate la condițiile necesare pentru persoanele cu nevoi speciale. Elevii au mai declarat că mai multe toalete din cadrul școlilor sunt închise de către administrație, întrucât nu se dorește întreținerea acestora. Toaletele au fost apreciate de către elevi cu note între 1 și 4, cei mai nemulțumiți fiind copiii cu vârstele cuprinse între 7 și 11 ani.

Școlarii au mai menționat că le este neplăcut să meargă la veceu, întrucât nu se face ordine. Există cazuri unde toaleta pentru elevi este afară, iar pentru profesori în cadrul instituției. 70% dintre copii au susținut că în toaletele pentru profesori sunt condiții decente, acolo există săpun și hârtie, este curat și este asigurată intimitatea.

Un aspect evidențiat de către elevi este încălcarea dreptului la intimitate. Astfel, 77% dintre copii spun că în toalete există pereți, însă doar 44% dintre veceuri au uși. În mai multe cazuri ușile sunt incomplete sau transparente. La fel, ușile sunt fără lacăt, iar unele toalete au geamuri, ceea ce înseamnă că persoanele pot vedea ce se întâmplă în interior. O problemă ar fi și faptul că toaleta pentru fete și băieți nu sunt bine delimitate. Veceurile sunt pentru toate clasele, în așa fel cei mici sunt intimidați. De asemenea, există cazuri în care veceurile școlare sunt utilizate de către persoanele străine, cel mai des asemenea situații fiind întâlnite la sate.

Referitor la deficiențele expuse, specialiștii recomandă ca administrația școlilor să aloce mai mulți bani pentru întreținerea și dotarea toaletelor în conformitate cu necesitățile copiilor cu dizabilități.  

În cadrul studiului, 90% dintre elevi au menționat că dispun de lavoare, iar 70% dintre aceștia au susținut că nu există săpun pentru spălarea mâinilor. O constatare este și faptul că băieții dispun în mai puține cazuri de lavoare. La fel, există situații când administrația închide apa în lavoare pentru ca aceasta să nu fie consumată.

Pentru remedierea celor constatate, specialiștii propun efectuarea controalelor inopinate. „Datele prezentate coincid, în mare parte, cu cele pe care le deținem. Totuși, dispunem de alte informații privind accesul copiilor la apă. Conform datelor oficiale, 90% dintre școli sunt conectate la sistemele de apeduct”, a spus Ion Şalaru, vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică.

Prezenți la eveniment, mai mulți directori au precizat că „instituțiile de învățământ nu dispun de bani pentru produsele de igienă”.

La rândul lor, reprezentanții ONG-urilor au afirmat că, în situația creată, ar fi benefică organizarea cursurilor de igienă personală în cadrul unei discipline care ar informa copiii despre normele sanitare. „În acest sens, elevii propun ca disciplina să fie obligatorie pentru a fi frecventată masiv. Ne pare rău pentru faptul că atunci când întrebi conducerea unei instituții de învățământ despre problemele din școală, aceasta vorbește despre lipsă de profesori, a tablelor interactive, a calculatoarelor, dar nu și despre condițiile de igienă și starea toaletelor, fapt care influențează direct sănătatea copiilor”, a subliniat sursa.

La studiu au participat elevi cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. Copiii și adolescenții chestionați sunt atât din mediul rural, cât și din cel urban.  

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!