ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Germania va prelua 10.000 de refugiaţi proveniţi din Orientul Mijlociu şi nordul Africii

12:25 | 19.04.2018 Categorie: Externe

Berlin, 19 apr. /MOLDPRES/. Germania va prelua încă 10.000 de refugiaţi din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, în virtutea programului Uniunii Europene de redistribuire a migranţilor, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES și dpa.

În această privinţă, guvernul german şi-a dat acordul în cursul acestei săptămâni, a declarat joi dimineaţă comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie Dimitris Avramopoulos pentru publicaţiile din grupul media Funke.

În contextul în care alte state membre ale UE au convenit să preia 40.000 de refugiaţi, ţintele programului de redistribuire a acestora au fost atinse şi probabil vor fi depăşite, a precizat Avramopoulos înaintea unei întrevederi, la Berlin, cu ministrul de interne german Horst Seehofer.

''Guvernul german se află, încă o dată, în centrul chestiunilor de solidaritate internaţională'', a adăugat comisarul european.

Programul anunţat vara trecută are ca scop să ofere o rută directă şi sigură către Europa pentru persoanele în cea mai mare nevoie de azil. Până în toamna lui 2019, cel puţin 50.000 de persoane, majoritatea provenite din Africa de Nord, îşi vor fi găsit adăpost în UE.

Uniunea Europeană a finanţat acest program cu 500 de milioane de euro.

Pe de altă parte, comisarul european pentru migraţie i-a cerut Germaniei să elimine controalele frontaliere introduse pe fondul crizei refugiaţilor din 2015, în timpul căreia 890.000 de persoane au solicitat azil în ţara europeană.

Regulile de funcţionare a spaţiului Schengen de liberă circulaţie permit reintroducerea controalelor la frontierele interne în timpul perioadelor de criză, dar Dimitris Avramopoulos a afirmat că este imposibil ca această situaţie să continue pe termen nedeterminat. ''Trebuie să revenim rapid la funcţionarea normală a sistemului Schengen'', a spus Avramopoulos.

La 13 aprilie, guvernul german a anunţat că va prelungi cu încă şase luni, până în noiembrie, controalele la frontiera cu Austria, din raţiuni de securitate şi pentru a gestiona fluxul de migraţie.

Potrivit lui Seehofer, decizia de prelungire a controalelor, care intră în vigoare pe 12 mai, a fost luată în coordonare cu Franţa, Austria, Danemarca, Suedia şi Norvegia, fiind notificată altor ţări europene pe 12 aprilie.

Germania, Franţa, Austria, Danemarca, Suedia şi Norvegia au convenit anul trecut asupra prelungirii controalelor temporare la frontierele interne până la mijlocul lunii mai. 

(Editor M. Jantovan)

img18003154

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!