ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Națională a fost lansată o carte dedicată scriitorilor italieni Gianni Rodari și Italo Calvino

18:18 | 25.04.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 apr. /MOLDPRES/. Cartea scriitoarei italiene Maria Grazia Ferraris „Luna bufă. Gianni Rodari și Italo Calvino: Lejeritate și Exactitate”, tradusă în limba română de lectorul universitar Ecaterina Deleu a fost lansată astăzi la Biblioteca Națională, în contextul marcării în luna aprilie a limbii și culturii italiene, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Ecaterina Deleu, lector la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova, a menționat că această carte este rodul muncii unei echipe de creație, din care fac parte prefațatorul ei, scriitorul Vladimir Beșleagă, redactorul Călina Trifan și Nica-Margo Cemârtan, o elevă de 12 ani, autoarea ilustrațiilor inserate în volum, care redau perfect opera lui Gianni Rodari. ”Lucrarea a apărut cu suportul Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale din Italia și al Ambasadei Italiei în Republica Moldova”, a precizat Ecaterina Deleu.

În mesajul său de salut, directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a subliniat că manifestarea face parte din suita de acțiuni dedicate Anului European al Patrimoniului Cultural.   

La eveniment a participat E. S. Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Republicii Italia în Republica Moldova, care a mulțumit pentru eforturile depuse în promovarea limbii și culturii italiene.

În alocuțiunea sa, scriitorul Vladimir Beșleagă a specificat că volumul ”Luna bufă. Gianni Rodari și Italo Calvino: Lejeritate și Exactitate” este un eseu literar, bine construit și documentat. ”Celebrele personaje, ca Pinocchio și Cipollino, ale lui Rodari sau cel al lui Calvino, care vede lumea de sus, din copac (Cosimo Piovasco din Rondo), au făcut ocolul lumii, oferind alese delicii de lectură nu doar micilor cititori, dar și celor adulți”, a accentuat Vladimir Beșleagă.

Pe marginea subiectului discutat au mai luat cuvântul scriitoarele Călina Trifan și Lucreția Bârlădeanu, președintele Fundației ”Copilul”, Alina Țurcanu, actriță la Teatrul Național ”Eugene Ionesco”, profesoara de limba italiană, Violeta Botnari, iar un grup de elevi de la Liceul Elevii de la Liceul Teoretic „Dante Alighieri” a recitat fragmente din lucrările scriitorilor Gianni Rodari și Italo Calvino. La sfârșit, pianistul Raffaele Scognamiglio a prezentat un program de muzică italiană, iar Ansamblul vocal coral al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, condus de Mariana Vacarciuc, a interpretat romanțe italiene.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18003388

img18003388

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!