ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șoferii care vor fi prinși în stare de ebrietate la volan vor fi lipsiți de permisul de conducere

14:34 | 18.05.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Șoferii care vor fi prinși în stare de ebrietate la volan vor fi lipsiți de permisul de conducere și vor fi obligați să muncească până la 240 de ore în folosul comunității. Anunțul a fost făcut astăzi de către Prim-ministrul Pavel Filip, în urma ședinței Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere, transmite MOLDPRES.

Premierul a specificat, în cadrul unei conferințe de presă, că măsurile de înăsprire a pedepselor sunt necesare întrucât aplicarea amenzilor s-a dovedit a fi ineficientă.

„Conducerea autovehiculelor în stare de ebrietate reprezintă un fenomen extrem de periculos, de aceea am decis înăsprirea măsurilor. Autoritățile au analizat pe larg acest fenomen, iar astăzi s-a decis ridicarea imediată a permisului de conducere din momentul când șoferul a fost prins beat la volan. Ulterior, judecătorul, timp de trei zile, va confirma sau nu ridicarea permisului. După ridicarea permisului, automobilul va fi reținut și adus la o parcare specială contra plată. Procedura de aducere a mașinii va costa 250 de lei, plus 50 de lei pentru fiecare oră de aflare a acesteia pe teritoriul parcării. În total, costul pentru o zi de aflare a mijlocului de transport în parcare va costa circa 600 de lei”, a spus Filip.

Pe lângă retragerea imediată a permisului de conducere, pe numele șoferului va fi aplicată o amendă sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 de ore. „Persoanele vor fi nevoite să muncească în centrele comunitare, să facă curățenie pe străzi, în cimitire sau morgă. Totodată, vom exclude amenda pentru condusul în stare de ebrietate pentru că aceasta nu s-a dovedit a fi eficientă. La fel, dosarele ce vizează șoferii ce au fost prinși beți la volan nu vor mai putea fi interpretate de judecători, întrucât legislația va fi bine definitivată”, a remarcat Filip.

Modificările prevăd și înăsprirea condițiilor de revenire în trafic pentru șoferii care au comis infracțiuni în stare de ebrietate, prin anularea dreptului de a conduce, cu posibilitatea redobândirii acestui drept peste 4 ani de zile. „După lipsirea de permisul de conducere pentru o perioadă de patru ani, pentru redobândirea acestuia, șoferul va fi obligat să susțină un examen. De asemenea, conducătorii auto vor fi obligați să susțină programul anti-alcool și anti-drog, care prevăd discuții cu psihologi și experți despre riscurile existente în cazul conducerii mijloacelor de transport în stare de ebrietate. Programul va fi format din 20 de ore și va costa 4 mii de lei. La finele cursului va fi oferit un certificat confirmativ, care va fi solicitat la oferirea unui nou permis de conducere. Mizăm pe reeducarea conducătorilor auto. Nu vrem să facem bani din amenzile aplicate, vrem o abordare sistemică și nu o rezolvare a problemelor doar pentru moment. Legea trebuie respectată și nu poate fi interpretată. Prezentele modificări urmează a fi aprobate”, a afirmat Prim-ministrul.

Potrivit datelor Inspectoratului Național de Patrulare, în ultimii doi ani, din 5000 de accidente rutiere, aproximativ 600 au fost provocate de persoanele ce conduceau autovehiculele în stare de ebrietate. Peste 50 dintre șoferi au murit, iar câteva sute s-au ales cu diverse traumatisme. La fel, în aceeași perioadă, au fost înregistrate peste 2700 de cazuri, în care vinovații au scăpat de răspundere.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img18004136

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!