ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul spaniol califică drept "provocare" desemnarea în executivul catalan a 4 consilieri în închisoare sau urmăriţi de justiţie

10:24 | 20.05.2018 Categorie: Externe

Madrid, 20 mai. /MOLDPRES/. Guvernul de la Madrid a calificat sâmbătă drept "provocare" desemnarea în noul executiv catalan, de către preşedintele acestuia, Quim Torra, a patru consilieri aflaţi în arest preventiv sau fugiţi în exil pentru a scăpa de justiţia spaniolă, transmite agenţia EFE, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

Într-un comunicat, guvernul spaniol a apreciat că aceste nominalizări discreditează dorinţa de dialog exprimată vineri de Quim Torra, într-o scrisoare adresată premierului Mariano Rajoy, şi arată că această voinţă "nu este sinceră".

Madridul relevă că această dorinţă a durat mai puţin de 24 de ore şi califică propunerea noilor consilieri drept "o nouă provocare deoarece mai mulţi dintre ei sunt urmăriţi de justiţie sau în situaţia de arest preventiv".

Guvernul spaniol subliniază în plus că "va analiza viabilitatea" noului executiv catalan, "date fiind circumstanţele personale ale unora dintre cei desemnaţi".

Noul preşedinte al Cataloniei a format sâmbătă un guvern regional cuprinzând doi foşti miniştri încarceraţi şi alţi doi exilaţi după tentativa de secesiune de Spania, potrivit AFP.

Separatistul Quim Torra, învestit luni, a publicat un decret prin care numeşte membrii noului executiv catalan, dar formarea acestui guvern ar putea fi blocată de Madrid.

Guvernul spaniol păstrează de fapt tutela asupra acestei regiuni, impusă la 27 octombrie 2017, în urma unei declaraţii de independenţă, rămasă fără urmări, şi a pus la îndoială legalitatea unei preluări a funcţiilor de către unele persoane încarcerate în Spania sau autoexilate în străinătate.

Dintre cei 13 consilieri ai guvernului regional, doi - Jordi Turull şi Josep Rull - se află în arest preventiv în apropiere de Madrid. Alţi doi - Toni Comin şi Lluis Puig - trăiesc în exil în Belgia, unde plecaseră împreună cu ex-preşedintele Carles Puigdemont după destituirea guvernului regional.

Turull şi Rull au anunţat că acceptă funcţia care le-a fost încredinţată în mesaje identice pe contul lor de Twitter.

Quim Torra, ales preşedinte luni de parlamentul regional catalan, a fost desemnat de predecesorul său destituit Carles Puigdemont, care se consideră în continuare "preşedinte legitim".

Puigdemont aşteaptă în Germania ca justiţia să se pronunţe asupra unei cereri de extrădare emisă de justiţia spaniolă, care vrea să-l judece pentru "rebeliune" împreună cu alţi lideri separatişti pentru rolul lor în tentativa de secesiune. 

(Editor M. Jantovan)

img18004182

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!