ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un grup de elevi din Rezina au inventat un robot care depistează furturile de apă

15:53 | 09.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 9 iun. /MOLDPRES/. Un grup de adolescenți de la Clubul de robotică din cadrul Bibliotecii publice ”Mihai Eminescu” din Rezina au inventat un robot care depistează cheltuielile excesive de apă și fraudele comise de către consumatori, informează MOLDPRES.

Dispozitivul a fost prezentat astăzi în cadrul celei de-a doua ediții a concursului Robo Liga Roboților, organizat de Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”, cu susținerea programului Novateca, la care au participat 12 echipe de robotică din mai multe raioane ale țării.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Bibliotecii publice ”Mihai Eminescu din Rezina, Galina Davidic, a menționat că la competiție au venit cu două echipe: de adolescenți – ”JustD Do IT” și  de copii – ”Olimpicus”. Robotul inventat de adolescenți intră în țeavă și, dacă găsește o gaură, emite niște sunete, prin care anunță despre defect, pe urmă, după ce studiază gaura, o sudează. Totodată, robotul poate depista țevile prin care se fură apa. Acesta emite niște sunete, prin care anunță inginerii din care bloc și din ce apartament se fură apa.

”Cealaltă echipă, a copiilor, a pregătit un proiect privind filtrarea apei în condiții casnice. Robotul intră în țeavă și filtrează apa de impurități solide”, a mai spus Galina Davidic.

Echipa ”Galun Branch” de la Clubul de robotică a Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă” a inventat  un robot cu salteaua viitorului. Potrivit micilor inventatori, această saltea are mai multe funcții. Ea poate încălzi și răci ușor apa, te poate trezi oricând dorești și, în plus, are funcții de masare, care sunt dirijate prin telecomandă.

La rândul său, Nicolae Cebotaru, antrenor la Clubul de robotică al Bibliotecii din satul Drujba, raionul Ungheni, a spus că echipa sa a inventat o stație de tratare a apei ”Aqua”. Potrivit antrenorului, în satul loc funcționează mai multe sonde de unde consumatorii se alimentează cu apă. Astfel, robotul este plasat în primul rezervor, unde apa este filtrată dublu – cu cărbune activ și aliaj de argint, după care apa merge în alt rezervor și ajunge la consumator.

Potrivit directorului adjunct al Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”, Eugenia Bejan, scopul concursului este de a încuraja interesul copiilor și adolescenților pentru programare, robotică și științele stem (tehnologii, inginerie, matematică). ”Prin clubul de robotică  se consolidează spiritul de echipă, creativitatea copiilor, abilitățile de a realiza anumite proiecte, precum sunt cele de astăzi, de la competiția de hidrodinamică”, a precizat Eugenia Bejan.

Cupa pentru respectarea valorilor fundamentale a fost obținută de Biblioteca publică din satul Izbiște, Criuleni, iar cupa pentru cel mai bun proiect - Biblioteca publică raională din Fălești. Biblioteca publică din Gălești, Strășeni, a luat cupa pentru designul robotului, iar Biblioteca publică raională ”Mihai Eminescu” din Rezina – cupa pentru robotul în misiune. Ceilalți concurenți s-au ales cu certificate de participare și cu medalia ”Robo Liga Bibliotecilor 2018”.

Pentru a răspunde cererii educaționale crescânde în domeniul științei și ingineriei, începând cu 2016, cu susținerea programului Novateca, 19 cluburi de robotică de la Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”, bibliotecile din Ialoveni, Fălești, Telenești, Rezina, Căușeni, Ungheni, Cahul, Drochia, Chișinău, Orhei, Glodeni, Voinova, Gălești, Drujba, Râșcova, Izbiște, Cricova, Molovata Nouă au fost echipate cu seturi de robotică și oferă acces public tinerilor pasionați de programare.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18004888

img18004888

img18004888

img18004888

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!