ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Agenţii economici care vor angaja persoane cu dizabilităţi vor beneficia de subvenţii

15:59 | 14.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Angajatorii care vor lua la lucru șomeri din grupurile vulnerabile, inclusiv persoane cu dizabilități, vor primi subvenţii din partea statului. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi în lectură finală cu votul a 53 de deputaţi, comunică MOLDPRES.

Noile reglementări legislative prevăd acordarea unor subvenţii lunare în sumă egală cu 30% din mărimea salariului mediu pe economie pentru anul precedent, pe un termen de 6 luni, pentru fiecare şomer angajat. Subvenţia va fi oferită pentru compensarea parţială a salariului şomerului angajat.

Subvenţionarea locurilor de muncă este destinată şomerilor supuşi riscului de excluziune socială, cu scopul facilitării integrării acestora în câmpul muncii. Noile prevederi se referă la următoarele categorii de șomeri: persoanele în vârstă de 50 ani şi peste, persoanele eliberate din locurile de detenţie, victimele traficului de fiinţe umane, după reabilitarea psihologică şi socială, persoanele care se luptă cu consumul de substanţe, victimele violenţei în familie și alte categorii vulnerabile.

De asemenea, statul va acorda subvenţii pentru crearea sau adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi, angajate cu contract individual de muncă. În aceste cazuri se va compensa 50% din costurile necesare creării sau adaptării locului de muncă.

Noua lege-cadru va înlocui legislația existentă în domeniu și va reglementa elaborarea, coordonarea, implementarea şi controlul politicii de promovare a ocupării forţei de muncă, va monitoriza piaţa muncii, se va referi la statutul şomerului, măsurile de ocupare a forţei de muncă și finanţarea acestora. 

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!