ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compozitorul Eugen Doga a susținut la Viena un concert dedicat lui Eminescu

16:54 | 18.06.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 iun. /MOLDPRES/. Un concert de autor, în memoria lui Mihai Eminescu, la 129 de ani de la trecerea în eternitate a poetului, a susținut compozitorul Eugen Doga, în sala de spectacole a Palatului Schönbrunn din Viena, Austria, informează MOLDPRES.

La Palatul ”Schönbrunn”, în sala de concerte în stil baroc ”Schlosstheater”, unde de-a lungul vremii au concertat Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart și C.W. Gluck, maestrul Eugen Doga și-a prezentat creațiile, scrise pe versurile lui Mihai Eminescu, Veronicăi Micle și lui Grigore Vieru, alături de Orchestra Națională Simfonică a Companiei Publice ”Teleradio-Moldova”, dirijor Dumitru Cârciumaru, soliştii Mariana Bulicanu (soprană), Ana Maria Donose (soprană, Iași), Dumitru Mâțu (tenor) și Vitalie Advahov la acordeon.

Solicitat de MOLDPRES, maestrul Eugen Doga a menționat că la Viena a fost întâmpinat, fiind aplaudat de spectatori în picioare. ”Pentru că eram la Viena, unde a învățat Eminescu și a cunoscut-o pe Veronica Micle și unde a activat Strauss, programul l-am făcut special pentru acest oraș. Toate piesele orchestrale au fost în ritm de vals. Pentru prima oară am cântat și un vals nou – ”Fanfaron”. Orchestra și soliștii au fost minunați”, a mai spus distinsul compozitor.

Concertul a fost organizat de Asociația Mihai ”Eminescu” din Viena și Institutul Cultural Român în parteneriat cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ambasadele României și Republicii Moldova în Austria și Primăria oraşului Viena.

Eugen Doga este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru. A compus o simfonie, cantatele ”Primăvara omenirii" și ”Curcubeul alb”, muzică la spectacole de teatru, la peste 200 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe, cântece pentru copii.

Eugen Doga a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific ”Artist al Poporului”, cu ”Ordinul Republicii”, Ordinul "Steaua României" în grad de comandor, cu Ordinul "Pentru Serviciul Credincios" (România) și "Za zaslughi pered otecestvom" (Rusia). Compozitorul este autorul celebrului vals „Gingaşa şi tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18005168

img18005168

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!