ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un protest împotriva anulării alegerilor locale noi a fost organizat în capitală

15:57 | 24.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 24 iun. /MOLDPRES/. Mii de persoane au venit astăzi în fața primăriei capitalei, dar și în Piața Marii Adunări Naționale nemulțumiți de decizia magistraților de a nu valida alegerile locale noi din municipiu. Protestatarii au cerut autorităților să valideze mandatul lui Andrei Năstase, candidatul care a cumulat cele mai multe voturi în turul doi de scrutin, comunică MOLDPRES.

Oamenii veniți la protest au scandat mai multe lozinci printre care „vrem primarul pe care l-am votat”, “votul ne-a fost furat” și au fluturat drapele R. Moldova și UE. Demonstrații de solidaritate cu protestul de la Chișinău au fost anunțate și de diaspora din Italia, Germania, România, Spania și alte țări europene.

La acțiune au ținut discursuri Andrei Năstase, dar și liderul PAS, Maia Sandu. Aceasta a îndemnat manifestanții să protesteze pașnic și a specificat că doar fiind uniți protestatarii vor putea obține o decizie corectă a magistraților de la Curtea Supremă de Justiție. “Vă rugăm să fim atenți la ce se întâmplă și să nu ne lăsam provocați și dezbinați. Avem un singur scop ca oamenii onești să trăiască bine atât în capitală, cât și în întreaga țară”, a spus Sandu.

Năstase a mulțumit  cetățenilor veniți la protest pentru susținere. „Mulțumesc că sunteți aici. Eram sigur că nu vom fi puțini. Vă îndemn să vă chemați rudele, vecinii, prietenii să vină aici pentru că nu este vorba doar de un mandat de Primar, e vorba de viitorul țării noastre!”, a spus Andrei Năstase.

Cu un discurs în fața mulțimii a ieșit și deputatul PLDM, Maria Ciobanu, care și-a arătat nemulțumirea față de activitatea magistraților.  Pe scenă au ieșit să-și spună părerea lideri de opinie, analiști politici, scriitori și tineri.

Protestul de astăzi a fost anunțat după ce magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, prin care alegerile locale noi din capitală au fost declarate nevalabile.

Decizia primei instanțe a fost pronunțată la 21 iunie. Dacă rezultatele alegerilor locale noi nu vor fi validate nici de Curtea Supremă de Justiție, funcția de primar va fi exercitată de actualul interimar până la scrutinul din 2019.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img18005406

img18005406

img18005406

img18005406

img18005406

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!