ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va pune în aplicare Rezoluţia 1325 a ONU privind femeile, pacea şi securitatea

15:43 | 02.07.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 2 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Apărării şi cel al Afacerilor Interne vor prezenta până la finele lunii curente planuri intersectoriale ce prevăd implementarea Rezoluţiei 1325 a ONU privind  Femeile, Pacea și Securitatea care are drept scop promovarea femeilor  în sectorul de securitate și de apărare. Afirmaţia a fost făcută de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, preşedintele grupului de implementare a documentului ONU, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru AIS MOLDPRES.

Potrivit oficialului de la Chişinău,  documentele elaborate de instituţiile de resort au drept scop eradicarea stereotipurilor şi a diferenţelor de gen. Ea a adăugat că primii paşi au fost făcuţi, femeile având deja acces la mai multe posturi de conducere dar şi la cursuri specializate de infanterie.

“Recent două doamne au devenit membri ai Comisiei Unificate de Control, posturi deţinute anterior doar de bărbaţi”, a spus Lesnic.

Vicepremierul a adăugat că un alt exemplu frumos de promovare a dezideratelor legate de pace şi securitate îl dau ambasadoarele R. Moldova. “Astăzi avem premise reale pentru a intensifica promovarea femeilor în domeniul securităţii şi apărării, cu atât mai mult cu cât sunt deja exemple în ţările vecine“, a opinat Lesnic.

La 21 martie curent Executivul a adoptat o hotărâre cu privire la aprobarea Programului național de implementare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind Femeile, Pacea și Securitatea pentru anii 2018-2021 care are drept scop soluționarea problemelor cu care se confruntă femeile în sectorul de securitate și apărare, prin intermediul următoarelor obiective specifice: reducerea stereotipurilor legate de rolul femeilor, creșterea posibilităților pentru ca femeile și bărbații să combine viața profesională cu cea de familie, prevenirea și combaterea discriminării, hărțuirii și violenței de gen, sporirea participării femeilor în procesul de consolidare a păcii și în cadrul misiunilor de menținere a păcii.

Rezoluția 1325 privind Femeile, Pacea și Securitatea a fost adoptată unanim în anul 2000 și este primul document-cadru internațional care evidențiază impactul conflictelor asupra femeilor, recunoscând rolul important al femeilor în instaurarea păcii și asigurarea securității. Rezoluția are un caracter obligatoriu pentru toate statele membre ale ONU, fără necesitatea de a fi ratificată suplimentar.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18005688

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!