ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Medicii de familie vor putea profesa individual

13:36 | 27.07.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Medicii de familie din Republica Moldova vor putea profesa individual, după modelul european, potrivit unor modificări și completări legislative adoptate astăzi, în lectură finală, de către Parlament, transmite MOLDPRES.

Conform documentului, medicii de familie vor putea avea libera practică în una din formele prevăzute de lege sau ca angajat la un prestator de servicii medicale sau farmaceutice. Finanțările vor fi oferite în funcție de numărul de pacienți, dar și de serviciile prestate suplimentar.

Potrivit autorilor, în așa mod, va exista mai multă responsabilitate, iar medicii vor fi interesați să acorde servicii de calitate, să aibă mai mulți pacienți care li se vor adresa, dat fiind faptul că pacienții au dreptul să își aleagă singuri medicul de familie. La fel, implementarea proiectului va optimiza cheltuielile sistemului de sănătate.

În ceea ce privește practica medicului de familie, adică sectorul teritorial de activitate, aceasta va fi atribuită în bază de concurs organizat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Un medic de familie va putea fi titularul unei singure practici.

Printre elementele noi se regăsește posibilitatea de acordare în comodat de către autoritățile publice locale a spațiilor (în incinta instituțiilor medico-sanitare publice sau a altor spații), precum și a bunurilor necesare pentru desfășurarea activității prestatorilor de asistență medicală primară. Libera practică va exista în paralel cu sistemul existent.

Totodată, toate internările în spitale, cu excepţia celor urgente, vor fi făcute la recomandarea medicului de familie. Potrivit autorilor, acest fapt va contribui la o mai bună monitorizare a cazurilor, la excluderea dublărilor şi la eficientizarea cheltuielilor.

O altă noutate se referă la absolvenţii studiilor postuniversitare de rezidenţiat şi ai învăţământului mediu medical şi farmaceutic, care se angajează în localităţile rurale. Indiferent de statutul juridic al instituţiei în care se angajează, tinerii specialiști vor beneficia de înlesniri.

În urma adoptării documentului, ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale urmează să creeze o unitate separată pentru monitorizarea implementării acestei reforme.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!