ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actorul și regizorul român Ion Caramitru a devenit Doctor Honoris Causa al AMTAP din Chișinău

14:50 | 20.09.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP)  i-a conferit astăzi titlul academic de Doctor Honoris Causa actorului și regizorului român Ion Caramitru, director general al Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București, președinte al Uniunii Teatrale din România, relatează MOLDPRES.

În alocuțiunea sa, rectorul AMTAP, profesorul universitar Victoria Melnic, a menționat că titlul respectiv i-a fost conferit distinsului artist ”în semn de  respect și apreciere pentru întreaga activitate, pentru contribuția adusă atât la dezvoltarea vieții cultural-artistice românești, cât și la consolidarea relațiilor de colaborare ale studenților și profesorilor instituției noastre cu personalitățile notorii ale teatrului românesc”.

În context, decanul Facultății de Artă Teatrală, Coregrafie și Multimedia, profesorul universitar Svetlana Târțău, a afirmat că ideea de a-i acorda acest titlu academic cunoscutului actor îi aparține, deoarece Ion Caramitru este o personalitate distinctă a culturii românești și colaborează de mai mulți ani cu Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

La rândul său, directorul Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, a subliniat că Ion Caramitru este purtător de legendă și creator de legendă – umană și artistică.  

”Când spunem Ion Caramitru, trebuie să înțelegem că vedem aici, în sală,  printre noi, și pe acel Hamlet memorabil, întruchipat sub bagheta lui Alexandru Tocilescu, în perioada dictaturii ceaușiste, în  anul 1985. Atunci, spectatorii veneau pe timp de iarnă cumplită, la un spectacol de cinci ore, într-o sală înghețată, pentru a vedea Hamletul lui Ion Caramitru, care întruchipa revolta, speranța în adevăr și dreptate. Shakespeare și Eminescu au marcat simbolic intrarea lui Ion Caramitru în marea scenă a teatrului. Cu Eminescu Ion Caramitru a ajuns în 1981 la Moscova,  unde dorurile noastre s-au întâlnit pentru prima dată: noi, un grup de studenți din R. Moldova, l-am ascultat, de fapt, am absorbit vrăjiți cu nesaț fiecare cuvânt rostit de Ion Caramitru”, a mai spus Petru Hadârcă.

Solicitat de MOLDPRES,  Ion Caramitru a afirmat că pentru el este o onoare să primească acest titlu într-o sală, în care la 27 martie 1918 Sfatul Țării a votat Actul Unirii Basarabiei cu România. ”Meseria de actor m-a ajutat să-mi păstrez intactă conștiința și să urmez un traseu al dreptății”, a subliniat maestrul.    

Mesaje de felicitare i-au adresat distinsului actor și regizor profesorul universitar Angelina Roșca, directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Valeriu Matei, membrul Academiei Europene de Științe și Arte, Aurelian Dănilă, vicepreședintele Uniunii Cineaștilor din Moldova, Mihai Poiată ș.a.

Ion Caramitru s-a născut pe 9 martie 1942 la București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I. L. Caragiale”, clasa profesoarei Beate Fredanov, în 1964, debutând cu un an mai devreme la Teatrul ”Bulandra” - cu rolul principal în ”Hamlet” de William Shakespeare. În 1990-1993 a fost director al Teatrului ”Bulandra” din București și în 1996-2000 - ministru al Culturii din România. Din 1990 este președinte al Uniunii Teatrale din România și din 2005 – director al Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București. A realizat numeroase roluri în teatru și film. În 2006, revista ”Times” l-a inclus pe Ion Caramitru în lista celor mai buni 10 interpreți ai lui Hamlet din lume.

(Reporter N.  Roibu, editor M. Jantovan) 

img18008368

img18008368

img18008368

img18008368

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!