ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Echipe mixte moldo-române vor patrula la frontiera de stat comună

09:20 | 23.11.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 23 nov. /MOLDPRES/. Republica Moldova și România vor crea echipe mixte care vor patrula la frontiera comună dintre cele două state. Un Protocol care prevede acest lucru a fost semnat ieri la București, relatează MOLDPRES. 

Documentul stipulează patrularea comună pe o zonă de 10 km de la linia de hotar către interiorul teritoriului Republicii Moldova și României. Prin excepție, aplicabilitatea teritorială se poate extinde și în afara zonei de operare, datorită configurației terenului și infrastructurii rutiere.

Poliția de Frontieră a R. Moldova a precizat că documentul semnat are scopul de a îmbunătăți cooperarea între instituțiile de frontieră din cele două state și creșterea nivelului de supraveghere a hotarului comun.

Șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, a declarat că patrularea comună va permite economisirea de forțe și mijloace ale ambelor entități de frontieră și va oferi posibilitatea extinderii competențelor în aplicarea de tactici comune la contracararea infracționalității frontaliere și a migrației ilegale.

Patrularea în comun este practicată de majoritatea țărilor europene, în special de statele situate la hotarul extern al Uniunii Europene, și are mai multe avantaje precum: combaterea contrabandei, a migrației ilegale și a altor acțiuni ilegale.

Din anul 2011, la frontiera moldo-română se desfășoară patrularea coordonată, care prevede patrularea doar pe râul Prut (cu ambarcațiuni).

img18010490

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!