ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzeul Național de Artă al Moldovei a vernisat o expoziție a unui artist plastic român de origine daneză

10:34 | 30.11.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. O expoziție cu genericul “Baronul George Löwendal – 100 de ani pe scena artei. Pictura și Teatrul” a fost vernisată ieri seară la Muzeul Național de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

În alocuțiunea sa, directorul instituției, Tudor Zbârnea, a menționat că expoziția este dedicată celor 100 de ani de la Marea Unire și marchează și împlinirea unui veac de prezență continuă pe scena artei din România a baronului George Löwendal, ca unul dintre cei mai importanți creatori de artă. Potrivit lui Tudor Zbârnea, expoziția își propune să sugereze că întreaga creație a artistului a căpătat amprenta unei viziuni teatrale ca urmare a talentului său de scenograf și a activității în teatrele din Chișinău, București, Cernăuți, Timișoara și Craiova. Expoziția conține și obiecte cu caracter documentar ca afișe de teatru, caiete de sală, extrase din publicațiile vremii etc.

Prezent la eveniment, șeful de cabinet la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, profesorul universitar Gheorghe Postică a afirmat că prin intermediul acestei expoziții, chișinăuienii au fericita ocazie de a-l descoperi pe George Löwendal și o colecție de patrimoniu pe care nu au avut de unde s-o cunoască până acum.

În context, directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Valeriu Matei, a spus că instituția pe care o conduce și-a propus să organizeze în fiecare an câte o expoziție a unui mare artist român. ”Această expoziție estre a doua de acest gen, după cea a lui Ștefan Luchian, organizată anul trecut”, a precizat Valeriu Matei.

Baronul George Löwendal (1897-1964) s-a născut la Sankt-Petersburg într-o familie cu vechi ascendențe în familiile regale ale Danemarcei și Norvegiei. În anul 1921 George și Ariadna Löwendal s-au stabilit la București, iar în perioada 1926-1935 artistul a activat ca scenograf la Teatrul Național din Cernăuți. În anul 1931 a înființat Societatea Artiștilor Plastici din Bucovina realizând, în paralel cu activitatea teatrală, o valoroasă operă plastică ilustrată de numeroasele expoziții cum au fost cele de la sălile ”Mozart” și ”Universul” din București sau cea de la Veneția din anul 1943. În perioada 1945-1946 a contribuit la înființarea Teatrului ”Țăndărică” din București, iar după anul 1950 a fost profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din capitala României. A fost decorat de regele Mihai I al României cu ordinul „Meritul cultural” în grad de ofițer.

Evenimentul este organizat de Fundația Löwendal și Primăria Sectorului 1 din București, în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, Institutul Cultural Român Chișinău „Mihai Eminescu” la Chișinău și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Proiectul a fost realizat de o echipă condusă de președinta fundației, nepoata artistului Ariadna Löwendal-Dănilă.

Expoziția va fi deschisă până la 20 ianuarie 2019.

img18010742

img18010742

img18010742

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!