ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De Anul Nou pe stil vechi este prognozată vreme liniştită şi geroasă

10:32 | 13.01.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 13 ian. /MOLDPRES/. Ninsorile şi lapoviţa ar putea reveni marţi, 15 ianuarie, iar până atunci, pe 13-14 ianuarie, când este sărbătorit Anul Nou pe stil vechi,  vom avea vreme liniştită şi geroasă, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), transmite MOLDPRES.

Pentru azi şi mâine, meteorologii au prognozat cer variabil, izolat însorit, cu valori termice încadrate, pe întreg teritoriul ţării, între minus 2 – plus 3 grade Celsius, ziua, şi 6-13 grade sub zero, noaptea. Cel mai frig va fi în nordul ţării, iar de marţi se aşteaptă precipitaţii sub formă de ninsori şi lapoviţă, doar că nu atât de intense cum au fost în ultimele zile, când a fost emis şi un Cod Galben de condiţii complicate ale vremii.

Conform specialiştilor SHS, suma precipitaţiilor căzute în luna ianuarie pe teritoriul ţării constituie 22-41 mm, iar numărul zilelor cu precipitaţii – de la 10 până la 15. Cea mai mare cantitate de precipitaţii în luna ianuarie pentru întreaga perioadă de observaţii instrumentale a atins în teritoriu nivelul de 216 mm (Cărpineni,1966), iar cea zilnică – 55 mm (Cahul, 1966).

Precipitaţiile cad preponderent în fază mixtă (circa 35% din normă) şi sub formă de zăpadă (circa 40% din normă). Grosimea medie decadică a stratului de zăpadă în teritoriu variază între 2 şi 10 cm. Grosimea maximă a stratului de zăpadă pe platformele meteorologice în unele zile a atins 63 cm (6.01.1966, Cahul). Învelişul de zăpadă stabil se formează în raioanele din nordul şi nord-estul ţării în medie în prima decadă a lunii ianuarie (care se menţine cel puţin 30 de zile).

"Stratul de zăpadă depus în ultimele zile este deosebit de benefic pentru agricultură, deoarece apără culturile de îngheţ şi va asigura solul cu umiditatea necesară", susţin specialişti de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Totodată, pentru perioada 10-18 ianuarie, rămâne valabil  Codul Galben de gheaţă instabilă. Potrivit hidrologilor, în legătură cu zăpada căzută, în râurile mici și bazinele acvatice din ţară, gheața va fi instabilă și camuflată de zăpadă, iar ieșirea pe ea va prezenta pericol sporit. SHS atenţionează pescarii să fie prudenți, iar părinții să-și supravegheze copiii.

„Este o perioadă mai complicată, când gheaţa nu este sigură şi ieşirile la patinat sau la pescuitul de iarnă pot avea consecinţe tragice, de aceea este bine de evitat aceste activităţi, cel puţin pe perioada avertizării hidrologice”, au explicat pentru MOLDPRES surse de la Serviciul Hidrometeorologic.

img19000231

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!