ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Până în 2020, în R. Moldova va fi elaborat Raportul Național cu privire la starea mediului

13:50 | 03.04.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 3 apr. /MOLDPRES/.  Până la finele anului 2020, Agenția de Mediu a Republicii Moldova va elabora Raportul Național despre starea mediului, care va elucida situaţia din ultimii patru ani. Pentru specialiştii implicaţi în pregătirea raportului, în perioada 2-4 aprilie, la Chişinău se desfăşoară un seminar de instruire, transmite MOLDPRES.

Instruirile au loc în cadrul proiectului regional al Comisiei Europene „Punerea în aplicare a principiilor şi practicilor Sistemului comun de informații de mediu în țările Parteneriatului Estic” ENI SEIS II East.

”Specialiștii naționali învață din experiența colegilor slovaci și ai Agenției Europene de Mediu cum să prelucreze și să analizeze datele. Totodată, ei vor afla cum să elaboreze raportul, începând de la etapa de coordonare a procesului de raportare  până la colectarea datelor în baza monitorizării, statisticii oficiale și calculării indicatorilor”, a specificat Veronica Lopotenco, şef de secţie la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Agenda instruirii prevede demonstrații și exerciții practice de aplicare a metodologiei europene de elaborare a raportului de mediu, având la bază studii de caz ale Agenției Slovace de Mediu.

Rapoartele Naționale privind starea mediului sunt elaborate o data în patru ani și au scopul să prezinte o evaluare cuprinzătoare a stării mediului din țară, a tendințelor și a perspectivelor într-o anumită zonă, constituind astfel, un instrument util de informare a publicului, dar și de îmbunătățire a politicilor de mediu. Un raport similar în Republica Moldova a fost elaborat în perioada 2007-2010.

Proiectul regional ENI-SEIS East II este finanţat de către Uniunea Europeană, prin Instrumentul Vecinătăţii Estice, şi implementat de către Agenţia Europeană de Mediu. Ţările partenere ale proiectului sunt Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Obiectivul general al proiectului este de a sprijini punerea în aplicare a principiilor și practicilor sistemului comun de informare privind mediul și de a consolida procesul de raportare periodică, inclusiv elaborarea și implementarea indicatorilor de mediu.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!