ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Uniunea Scriitorilor din Moldova a decernat premiile pentru anul literar 2018

17:59 | 21.06.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. La Uniunea Scriitorilor din Moldova a avut loc vineri, 21 iunie, decernarea premiilor pentru anul literar 2018, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menționat că Gala Premiilor USM este cel mai important eveniment al anului, o sărbătoare a cărții și a breslei scriitoricești.

Potrivit lui Arcadie Suceveanu, în 2018 au apărut peste 100 de cărți. ”A fost un an benefic pentru literatura noastră, fiind înregistrate lucrări importante la toate genurile. Și în acest an poezia a fost în top ca relevanță estetică și ca număr de apariții editoriale. Totodată, proza a înregistrat performanțe deosebite. S-a înregistrat un fenomen foarte interesant, când tot mai mulți poeți și dramaturgi se lasă seduși de arta narativă. În 2018 au apărut câteva romane de relevanță. La sfârșitul anului trecut am avut și un festival de proză, în cadrul căruia a fost lansată și o revistă. De fapt, 2018 a fost un an al unor sinteze pentru literatura noastră, mai cu seamă în ceea ce privește proza și eseistica”, a subliniat Arcadie Suceveanu.

Producția literară din anul 2018 a fost evaluată de către un juriu format din mai mulți scriitori: academicianul Mihai Cimpoi (președinte), criticul literar Ana Bantoș (secretar), Val Butnaru, Lucia Țurcanu, Ion Anton, Nina Corcinschi și Nicolae Negru.

Premiile au fost acordate de către juriu și de către Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova. În posesia premiului juriului pentru poezie a intrat Svetlana Corobceanu pentru volumul ”Ascuns în lumină”, apărut la Editura ”Arc”. La categoria ”Cartea de proză” premiul i-a revenit lui Oleg Serebrian pentru volumul ”Woldemar”, (Editura Cartier”). La Categoria ”Cartea pentru copii și tineret” premiul a fost obținut de către Moni Stănilă pentru volumul ”Războiul  solomonarilor” (Editura ”Polirom”, Iași), iar la categoria ”Cartea de eseu, critică și istorie literară” – de către Mircea V. Ciobanu pentru lucrarea ”Căderile în realitate ale criticului” (Editura ”Junimea”, Iași).  

La categoria ”Cartea de debut” premiul a fost luat de către Dumitrița Bologan pentru volumul ”Jurnal de Oxford” (Editura ”Pontos”, Chișinău). Un alt premiu pentru debut, acordat de către Uniunea Scriitorilor și Fondul literar, a fost decernat Emanuelei Iurkin, pentru volumul ”Câinele de bronz”, apărut la Editura ”Cartier”.

Cu premiul ”Opera Omnia” acordat de către Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova a fost distins Val Butnaru, iar cu premiul de excelență - scriitoarea Călina Trifan. Premiul Relații Culturale le-a revenit scriitorilor Vasile Șoimaru și Serghei Evstratiev, iar premiul Nizami oferit de Congresul Azerilor din R. Moldova a fost acordat scriitorilor Ilie T. Zegrea și Nicolae Spătaru. Premiile speciale s-au acordat următorilor scriitori: Mihail Gheorghe Ciubotaru, Tudor Zanet, Iuliu Cârchelan și Nicolae Fabian.

img19004814

img19004814

img19004814

img19004814

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!