ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MADRM a cerut revizuirea activităţii Universităţii Agrare din Moldova

11:45 | 18.09.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 18 sep. /MOLDPRES/. Mai multe probleme ce ţin de activitatea Universităţii Agrare de Stat din Moldova (UASM) au fost examinate la ședința Consiliului de Dezvoltare Strategică Instituțională, desfăşurată la începutul săptămânii curente. La reuniune, conducerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) a cerut, în special, revizuirea ofertei educaționale a universităţii și optimizarea cheltuielilor instituționale, transmite MOLDPRES.

”Din documentele oficiale de care dispune ministerul rezultă că fiecărui profesor îi revine pentru instruire circa doi studenți, iar fiecărui profesor îi revine un îngrijitor de încăperi.  În total, universitatea are angajați 57 de portari, 38 de îngrijitori de încăperi, alți 44 îngrijitori de WC-uri, 21 de măturători. Cheltuielile de salarizare a acestor angajați se ridică la suma de circa 260 de mii de lei lunar. O altă cheltuială majoră  constă în plata pentru energia electrică. Astfel, pentru luna iunie curent, MADRM a primit spre achitare facturi de plată în sumă de 365 de mii de lei.  În opinia mea, cheltuielile pentru întreținerea unui student la Universitatea Agrară se aliniază celor de la universitățile din Occident. Trebuie să vă implicați în optimizarea cheltuielilor pentru servicii, optimizarea personalului de conducere și celui auxiliar,  să eliminați orice conflict de interese ce are la bază angajarea în bază de rudenie”, a declarat ministrul de resort, Georgeta Mincu, adresându-se membrilor Consiliului.

De asemenea, agenda întrunirii a inclus subiecte ce se referă la procedurile de achiziții publice, fiind accentuată necesitatea utilizării unui ghid pentru aceste proceduri, eficiența materialelor didactice și științifice, precum și revizuirea contractelor de arendă.

În acest context, Georgeta Mincu a reamintit că ”în perioada 2017 – 2019, au existat mai multe prescripții înaintate de Inspecția Financiară, însă la MADRM, nu s-a găsit nici un plan de lichidare a iregularităților depistate. “Am creat o comisie de audit intern, în care vom convoca și reprezentanți ai societății civile. Fiecare instituție trebuie să aibă grijă și să cheltuiască responsabil banii statului”, a subliniat oficialul.

Ca urmare, ministrul a recomandat instituției să revizuiască oferta educațională a universității, conform necesităților pieței muncii, precum și ale sectorului privat care activează în domeniul agroalimentar.

Universitatea Agrară de Stat din Moldova are o istorie de 85 de ani, care a început la 9 aprilie 1933 cu promulgarea de către  Regele Carol al II-lea a Legii despre transformarea Secţiei de Ştiinţe Agricole a Universităţii din Iaşi în Facultatea de Ştiinţe Agricole cu sediul la Chişinău.  În noiembrie 1991, prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova, Institutul Agricol "M. Frunze" din Chişinău este trecut din jurisdicţia URSS în jurisdicţia Republicii Moldova şi reorganizat în Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Alături de mai multe structuri de profil din ţară, UASM este subordonată Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. 

img19007332

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!